hirdetés
Gazdaság

Naperőmű épült Sajóbábonyban

Sajóbábonyban a Newergies Kft. kivitelezésében, a Solarpark-Bábony Kft. 200 millió forintos beruházásában 500 kilowatt teljesítményű naperőmű épült, a létesítményt szerdán adták át.
napelem Napelem panelek a sajóbábonyi napelemparkban (Forrás: MTI/Vajda János)
hirdetés

Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyekért felelős államtitkára az avatáson egyebek mellett emlékeztetett arra, hogy az Országgyűlés 2011-ben fogadta el az ország nemzeti energiastratégiáját.

Hozzátette, a 2030-ig szóló dokumentum nem az atomenergia kizárólagosságát fogalmazza meg, "hanem azt hangsúlyozza, hogy a nukleáris energia mellett szükség van más energiatermelési estközökre is", ilyen a megújuló energia is, így nagy szerepe és jelentősége van a széndioxid kibocsátás nélküli, egyéb technológiáknak.

Magyarország azt vállalta, hogy a megújuló energiaforrások bruttó energiafogyasztáson belüli részarányát 14,65 százalékra emeli 2020-ig - tette hozzá, megjegyezve: ez az arány már 2013-ban elérte a 9,81 százalékot, ezzel az ország a 2016-ra előirányzott részarányt is teljesítette.

Az államtitkár elmondta: a kormány egyaránt elkötelezett az EU 2020 Stratégia és a 2030-as klíma- és energetikai keret közös céljainak elérésében, a magyar vállalások betartásában.

Közölte: a karbonszegény energiatermeléshez szükséges mind az alaperőműként működő Paks, mind a megújulók rendszerbe állítása. "Ahhoz, hogy hazánk képes legyen megfelelni az egyre szigorúbb klíma és környezetvédelmi feltételeknek, kizárólagosságot nélkülöző modern technológiájú és versenyképes erőművekből álló energiaportfóliót kell kialakítania és működtetnie" - hangsúlyozta Aradszki András.

Megjegyezte azt is, hogy a vállalások csak úgy teljesíthetők,ha mindvégig garantálni tudják a villamosenergia-rendszer zavartalan, biztonságos és hatékony üzemeltetését.

napelem222A sajóbábonyi napelempark átadása (Forrás: MTI/Vajda János)

Emlékeztetett arra, hogy 2014-ben 1016,5 megawatt kapacitású megújuló villamosenergia-erőmű termelt Magyarországon, az előzetes adatok szerint tavaly 0,7 százalékkal nőtt ez a kapacitás. 2015-ben állt rendszerbe a Mátrai Erőmű 16 megawatt beépített teljesítményű, az ország első engedélyköteles naperőműve, idén pedig megkezdte működését Pécsett az MVM Hungarowid Kft. 10 megawatt kapacitású fotovoltaikus erőműve is. Évről-évre pedig megduplázódik a háztartási méretű kiserőművek beépített kapacitása.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen 1,2 hektár területen 1930, egyenként 265 watt 
teljesítményű napelemmodul által termelt egyenáramot váltakozó árammá alakítják át, majd értékesítik és betáplálják az áramszolgáltató hálózatba.

Az itt megtermelt évi 550-580 ezer kilowattóra áram 200 családi ház éves fogyasztásának megfelelő mennyiség. A 200 millió forintos beruházást a Solarpark-Bábony Kft. saját forrásból és banki hitelből fedezi, uniós támogatást nem vett igénybe a cég.

Forrás: MTIHa érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Csökkent a gázolaj ára

Csökkent a gázolaj ára


GÁZOLAJ,     ÜZEMANYAG,     MOL

Jelentős béremelést kapnak több szektor dolgozói

Jelentős béremelést kapnak több szektor dolgozóihirdetés
2,7 százalékkal emelkednek a nyugdíjak jövőre

2,7 százalékkal emelkednek a nyugdíjak jövőreMajdnem 50 ezer forintot költünk a karácsonyi kiadásokra

Majdnem 50 ezer forintot költünk a karácsonyi kiadásokra


KARÁCSONY,     ÜNNEP,     CIB BANK

Egyre nagyobb a panellakások kereslete

Egyre nagyobb a panellakások kereslete


PANEL,     LAKÁSOK,     INGATLAN

hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen