Gazdaság

Eljöhet a háromnapos munkahét?

Voltak és vannak próbálkozások, de sokan még korainak tartják az elgondolást

Tényleg mindenkinek jobb lenne, ha csak három napot dolgozna egy héten? A világ egyik leggazdagabb embere, a mexikói Carlos Slim szerint pedig így van. Most még a világ minden táján öt napból áll a munkahét.
Több idő jutna a feltöltődésre Több idő jutna a feltöltődésre (Forrás: tmkronika.hu)

A helyzet az, hogy nálunk sem mindig öt napot dolgoztak az emberek. Egészen 1982-ig hat napból állt a munkahét, sőt, a heti munkaórák száma is csak 1984-ben csökkent 40-re.

„Amikor Magyarországon áttértek a hatnaposról az ötnapos munkahétre, akkor olyan elképzelések voltak, hogy ettől növekszik majd a családdal töltött idő, mint ahogy a kulturált, színvonalas fogyasztás is. Úgy, mint amikor könyvet fogyasztok annak érdekében, hogy gyarapodjak szellemileg, egyre okosabb és képzettebb legyek”

- fogalmazott az M1 közszolgálati csatorna Summa című műsorában Garai László gazdaságpszichológus. Szerinte pont az ellenkezője lett az eredmény: mindenki gyorsan körbenézett, hol talál valami pluszmunkát extra fizetésért.

A mexikói milliárdos Carlos Slim szerint a világ fejlődése mára annyira felgyorsult, hogy akár a háromnapos munkahét bevezetése is eljöhet. Mivel a technológia rohamosan fejlődik, az emberi munkát egyre inkább átveszik a gépek, de a munkavállalók nem mehetnek nyugdíjba hamarabb, mert azt az állam nem képes finanszírozni. Az volna a megoldás, ha az emberek két nappal kevesebbet dolgoznának, cserébe később mehetnének nyugdíjba.

„A világgazdaság elindult az ipari termeléstől a szolgáltatás-központú gazdaság felé”

- állítja György László, a Századvég vezető munkatársa.

„Ez azt jelenti, hogy egyre kevesebb emberre van szükség az iparban, de egyre többre a szolgáltatásban”.

Carlos Slim radikális változást sürgetCarlos Slim radikális változást sürget (Forrás: forbes.com)

Fontos lenne szerinte, hogy a gazdaságpolitika ellenőrzés alatt tartsa ezt a folyamatot, különben hasonló helyzet állhat elő Magyarországon, mint a kilencvenes években. Abban az időszakban sokan kiváltak a munkaerőpiacról és elfelejtették, hogyan kell önerőből reprodukálni magukat. Szükséges volna, hogy az emberek szabadidejükben tudatosan fejlesszék önmagukat.

Carlos Slim saját elképzelését több szempontból is szerencsésnek tartja. Kivenné a feladatok közül az állam és a társadalom számára megterhelő nyugdíjrendszer fenntartását, ráadásul a háromnapos munkahét okozta több szabadidő növelné a szolgáltatások iránti keresletet, lásd turizmus és szórakoztatóipar.

Nagyban mérsékelné az utazás gazdasági és környezeti terheit, hiszen a munkavállalók kevesebbszer tennék mag az otthonuk és a munkahelyük közötti távolságot.

Garai László gazdaságpszichológus úgy látja: a más fejlettségi szinten álló gazdaságok, a változó identitású és megbecsültségű dolgozók különböző módon reagálnának a változásra.

Van, akinek élvezet a munkaVan, akinek élvezet a munka (Forrás: nlcafe.hu)

„A munka, ha érdekes és megbecsült, akkor tulajdonképpen nem a gyötrelem forrása – legalábbis egy bizonyos ideig -, hanem az élvezeté. Munkát végezni úgy, hogy van egy nyersanyag, amit én megmunkálok, abból lesz valami, az én művem. Ez nagy élvezet forrása lehet, akár skandináv vagyok, akár dél-amerikai”

- mondja, hozzátéve:

„De ehhez tényleg az kell, hogy ez a feltétel valamilyen módon teljesüljön, további feltételek pedig ne zavarják ezt. Például, hogy több pénzre van szükségem. Mert ha szükségem van rá, akkor akár élvezni tudom a munkámat, akár nem, mindenképpen elmegyek pluszmunkát vállalni”.

Négynapos munkahétre volt már példa a világban. Gambiában például előírja az állam, hogy 8-tól 18 óráig tart a munkaidő a közalkalmazottak esetében, a péntek pedig szabad.

Az Egyesült Királyságban már felmérés is készült erről. A dolgozók 57 százaléka támogatná a négynapos munkát, 71 százalék szerint az intézkedéssel az ország boldogabb lehetne.

Ezek a megoldások azonban csak emlékeztetnek Carlos Slim elképzelésére, aki szerint többen és kevesebbet dolgoznának ugyanannyi fizetésért. Az ötletet a szakértők sem utasítják el, de alapos elemzésnek kell megelőznie, csak évek, sőt, évtizedek múlva válhat valósággá.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Egyéves a Mol Limo

Egyéves a Mol LimoSztrájkhelyzet van a Tescónál

Sztrájkhelyzet van a Tescónál


TESCO,     ÁRUHÁZLÁNC,     SZTRÁJK

Ismét emelkedett a gázolaj ára

Ismét emelkedett a gázolaj ára


GÁZOLAJ,     MOL,     ÜZEMANYAG

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen