hirdetés
Gazdaság

A NAK szerint javítani kell az agrárium versenyképességét

A 2020 utáni európai uniós támogatási rendszer bizonytalanságai és az egyre erősödő piaci verseny, valamint az EU tervezett szabadkereskedelmi megállapodásai miatt kulcsfontosságú az agrárium versenyképességének javítása - mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke a II. Vas megyei búzatermelési verseny eredményhirdetésén, Vasszécsenyben, a kamara által az MTI-nek szerdán eljuttatott közlemény szerint.
harvest A kép illusztráció (Forrás: En.wikipedia.org)
hirdetés

Az eseményen Győrffy Balázs kiemelte: az uniós agrártámogatások várhatóan 2020 után is megmaradnak, azonban a források lehívásának feltételi átalakulhatnak. A közvetlen támogatásoknál a jövőben a jelenleginél is hangsúlyosabbá válhat a fenntarthatóság és a környezetvédelem, a beruházási támogatásoknál pedig megnőhet a visszatérítendő források hányada.

A kamara elnöke úgy vélte, ahhoz, hogy a gazdálkodók kevésbé legyenek kiszolgáltatottak a változó támogatási rendszernek, és akkor is talpon tudjanak maradni, ha beszűkülnek ezek a források, több területen is gyökeres szemléletváltásra van szükség.

Ez szerinte azért is fontos, mert ha a magyar agrártermelők által előállított összjövedelemből levonjuk a támogatásokat, negatív eredményt kapunk.

A gazdálkodóknak be kell látniuk, hogy integráció nélkül nem lehetnek versenyképesek, emellett nyitottá kell válniuk az innovatív technológiák iránt - tette hozzá.

Közölte: a kamara elkötelezett az együttműködési hajlandóság ösztönzése mellett, az ezt segítő korszerű szabályrendszer kialakításában, és támogatja az innovatív technológiák elterjesztését a magyar gazdálkodók körében.

A közlemény szerint Győrffy Balázs megjegyezte: a verseny eredményei bizonyítják, hogy lehet hatékonyan búzát termeszteni, és a magyar gazdák is képesek elérni a nyugat-európai hozamokat.

A NAK Vas megyei Szervezete idén második alkalommal hirdetett termelési versenyt a megyei búzatermesztő gazdálkodóknak. A versenyen étkezési búza kategóriában Takács Gyula ikervári gazdálkodó érte el a legnagyobb hozamot, hektáronként 11,4 tonna termést takarított be. Takarmánybúza kategóriában Nagy Imre bozzai gazda nyerte a termésversenyt, hektáronként 10,3 tonna termésátlaggal - olvasható a kamara közleményében.

Forrás: MTIHa érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Oroszország pótvámokat vet ki amerikai termékekre

Oroszország pótvámokat vet ki amerikai termékekre


OROSZORSZÁG,     USA,     PÓTVÁM

A NAV közzétette a júliusban elszámolható üzemanyagárakat

A NAV közzétette a júliusban elszámolható üzemanyagárakat


NAV,     ÜZEMANYAG,     ADÓ

Palackozott üdítőitalt vontak ki a forgalomból

Palackozott üdítőitalt vontak ki a forgalombólhirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen