hirdetés
Gazdaság

A NAK szerint javítani kell az agrárium versenyképességét

A 2020 utáni európai uniós támogatási rendszer bizonytalanságai és az egyre erősödő piaci verseny, valamint az EU tervezett szabadkereskedelmi megállapodásai miatt kulcsfontosságú az agrárium versenyképességének javítása - mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke a II. Vas megyei búzatermelési verseny eredményhirdetésén, Vasszécsenyben, a kamara által az MTI-nek szerdán eljuttatott közlemény szerint.
harvest A kép illusztráció (Forrás: En.wikipedia.org)
hirdetés

Az eseményen Győrffy Balázs kiemelte: az uniós agrártámogatások várhatóan 2020 után is megmaradnak, azonban a források lehívásának feltételi átalakulhatnak. A közvetlen támogatásoknál a jövőben a jelenleginél is hangsúlyosabbá válhat a fenntarthatóság és a környezetvédelem, a beruházási támogatásoknál pedig megnőhet a visszatérítendő források hányada.

A kamara elnöke úgy vélte, ahhoz, hogy a gazdálkodók kevésbé legyenek kiszolgáltatottak a változó támogatási rendszernek, és akkor is talpon tudjanak maradni, ha beszűkülnek ezek a források, több területen is gyökeres szemléletváltásra van szükség.

Ez szerinte azért is fontos, mert ha a magyar agrártermelők által előállított összjövedelemből levonjuk a támogatásokat, negatív eredményt kapunk.

A gazdálkodóknak be kell látniuk, hogy integráció nélkül nem lehetnek versenyképesek, emellett nyitottá kell válniuk az innovatív technológiák iránt - tette hozzá.

Közölte: a kamara elkötelezett az együttműködési hajlandóság ösztönzése mellett, az ezt segítő korszerű szabályrendszer kialakításában, és támogatja az innovatív technológiák elterjesztését a magyar gazdálkodók körében.

A közlemény szerint Győrffy Balázs megjegyezte: a verseny eredményei bizonyítják, hogy lehet hatékonyan búzát termeszteni, és a magyar gazdák is képesek elérni a nyugat-európai hozamokat.

A NAK Vas megyei Szervezete idén második alkalommal hirdetett termelési versenyt a megyei búzatermesztő gazdálkodóknak. A versenyen étkezési búza kategóriában Takács Gyula ikervári gazdálkodó érte el a legnagyobb hozamot, hektáronként 11,4 tonna termést takarított be. Takarmánybúza kategóriában Nagy Imre bozzai gazda nyerte a termésversenyt, hektáronként 10,3 tonna termésátlaggal - olvasható a kamara közleményében.

Forrás: MTIHa érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
Csökken az üzemanyagok ára

Csökken az üzemanyagok ára


BENZIN,     GÁZOLAJ,     ÜZEMANYAG

Több mint 40 százalék lehet a magyar beszállítói arány a Paks II.-ben

Több mint 40 százalék lehet a magyar beszállítói arány a Paks II.-ben


PAKS II,     ROSZATOM,     ENERGIA

hirdetés
Kiderülhetnek az MNB szándékai az eheti kamatdöntő ülésen

Kiderülhetnek az MNB szándékai az eheti kamatdöntő ülésenCsokoládékereskedők csaltak el 626 millió forint adót

Csokoládékereskedők csaltak el 626 millió forint adóthirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen