hirdetés
Gazdaság

A Nitrogénművek Zrt. 140 milliárd forintos beruházása ütemezetten halad Pétfürdőn

Két ütemben, összesen 140 milliárd forint értékű beruházást hajt végre a műtrágyagyártó Nitrogénművek Zrt. pétfürdői gyárában, a projekt a tervezett ütemben halad, a második fázis lezárása 2017 nyarán várható.
Nitrogénművek Kép a sajtótájékoztatóról (Forrás: MTI/Bodnár Boglárka)
hirdetés

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter csütörtökön a beruházásról a helyszínen tartott tájékoztatón úgy fogalmazott: az idén 85 éves vállalkozás sikerének titka a cég termékeivel termékennyé tett föld, valamint a magyar munkaerő.

Kiemelte, hogy a Nitrogénművek Zrt. Magyarország legnagyobb és ilyen felszereltségben egyetlen műtrágyaipari komplexuma, amely száz százalékos magyar tulajdonú vállalatként itthon piacvezető. Termékei hatezer hazai termelőhöz jutnak el, lefedve a teljes magyar piacot.

A gyár növekvő exportjával és termékválasztékával európai viszonylatban is az egyik legfontosabb és legkorszerűbb gyártóvá válik - tette hozzá a miniszter. Hangsúlyozta: a cég vezérterméke, a pétisó 1932 óta világmárka, amelynek hírneve ma is kötelez.

Bige László elnök-vezérigazgató felidézte, a 2004-2007 közti első beruházási ciklusban 30 milliárd forint értékben egyebek mellett egy napi 1500 tonna kapacitású salétromsav üzem épült 6000 köbméteres savtartály parkkal és óránként 15 000 köbméter kapacitású hűtőtoronnyal.

A második, 110 milliárd forintos beruházási ciklus 2011-ben indult el egy 170 ezer tonnás ömlesztett műtrágya tárolásra alkalmas raktár építésével, az ammóniaüzem primerbontó csövének cseréjével, valamint egy újabb csomagolóüzem kialakításával.  Ebben az időszakban készült el a 2,7 megawattos turbina generátor és a 24 megawatt teljesítményű turbógenerátor rendszer is.

2016-ra befejeződött a napi 1400 tonna kapacitásra növelt ammóniaüzem beüzemelése, és folyamatban van egy napi 1150 tonna kapacitású savüzem építése, ez decemberben fejeződik be. Jövőre zárul a pétisóüzem rekonstrukciója, új semlegesítő, valamint dolomitüzem kapcsolódik a termelésbe.

Bige László elmondta: a cégcsoport tizenhárom telephellyel rendelkezik, amelyet a következő 1-2 évben negyvenre bővítenek. Hozzátette: a Nitrogénművek teljes értékesítési piaca 13 országban 59 millió 680 ezer hektár. Pétisó-termelésük 2016-ban eléri az évi egymillió tonnát, ezzel piaci részesedésük 4,95 százalék. Jövőre a fejlesztéseknek köszönhetően 1 millió 470 ezer tonnára nő az éves kapacitás, piaci részesedésük így 7,28 százalék lesz. 

Az elnök-vezérigazgató közölte: a jövőben a mostani gyár mellett mintegy 300-400 millió euró értékben új ammóniaüzemet terveznek.

Szilágyi János vezérigazgató elmondta, a beruházások révén az ammóniatermelő kapacitás megközelíti a félmillió tonnát, a salétromsavé az egymillió, a szilárd műtrágyatermelés pedig a másfél millió tonnát évente. Hozzátette, az üzem akár 5160 tonna/nap pétisó termelésre is képes lesz. 

Kitért arra, hogy savüzemi légszennyezésükben az ezredforduló óta a nitróza-kibocsátás 40 százalékkal, a szén-dioxid-kibocsátás 95 százalékkal, az üvegházhatást okozó dinitrogén-oxid kibocsátás 99,5 százalékkal javult a termelés 25-30 százalékos növekedése mellett.

A Nitrogénművek Zrt. árbevétele tavaly közelítőleg 150 milliárd forint volt, a műtrágyagyártásból származó bevétel ebből 70-75 milliárd forint. Szilágyi János jelezte, a két fejlesztései ütem beruházásai által 2018-ra közel 50 százalékkal növelnék műtrágyatermelésüket. A vezérigazgató tájékoztatása szerint a vállalatnál több mint 670-en dolgoznak.

Forrás: MTIHa érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Ismét magyar tulajdonban az Extreme Digital

Ismét magyar tulajdonban az Extreme DigitalTávozik a Magyar Telekom vezérigazgatója

Távozik a Magyar Telekom vezérigazgatójaIdén több hajtatott zöldséget takaríthatnak be a termelők

Idén több hajtatott zöldséget takaríthatnak be a termelőkhirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen