hirdetés
Gazdaság

A Nitrogénművek Zrt. 140 milliárd forintos beruházása ütemezetten halad Pétfürdőn

Két ütemben, összesen 140 milliárd forint értékű beruházást hajt végre a műtrágyagyártó Nitrogénművek Zrt. pétfürdői gyárában, a projekt a tervezett ütemben halad, a második fázis lezárása 2017 nyarán várható.
Nitrogénművek Kép a sajtótájékoztatóról (Forrás: MTI/Bodnár Boglárka)
hirdetés

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter csütörtökön a beruházásról a helyszínen tartott tájékoztatón úgy fogalmazott: az idén 85 éves vállalkozás sikerének titka a cég termékeivel termékennyé tett föld, valamint a magyar munkaerő.

Kiemelte, hogy a Nitrogénművek Zrt. Magyarország legnagyobb és ilyen felszereltségben egyetlen műtrágyaipari komplexuma, amely száz százalékos magyar tulajdonú vállalatként itthon piacvezető. Termékei hatezer hazai termelőhöz jutnak el, lefedve a teljes magyar piacot.

A gyár növekvő exportjával és termékválasztékával európai viszonylatban is az egyik legfontosabb és legkorszerűbb gyártóvá válik - tette hozzá a miniszter. Hangsúlyozta: a cég vezérterméke, a pétisó 1932 óta világmárka, amelynek hírneve ma is kötelez.

Bige László elnök-vezérigazgató felidézte, a 2004-2007 közti első beruházási ciklusban 30 milliárd forint értékben egyebek mellett egy napi 1500 tonna kapacitású salétromsav üzem épült 6000 köbméteres savtartály parkkal és óránként 15 000 köbméter kapacitású hűtőtoronnyal.

A második, 110 milliárd forintos beruházási ciklus 2011-ben indult el egy 170 ezer tonnás ömlesztett műtrágya tárolásra alkalmas raktár építésével, az ammóniaüzem primerbontó csövének cseréjével, valamint egy újabb csomagolóüzem kialakításával.  Ebben az időszakban készült el a 2,7 megawattos turbina generátor és a 24 megawatt teljesítményű turbógenerátor rendszer is.

2016-ra befejeződött a napi 1400 tonna kapacitásra növelt ammóniaüzem beüzemelése, és folyamatban van egy napi 1150 tonna kapacitású savüzem építése, ez decemberben fejeződik be. Jövőre zárul a pétisóüzem rekonstrukciója, új semlegesítő, valamint dolomitüzem kapcsolódik a termelésbe.

Bige László elmondta: a cégcsoport tizenhárom telephellyel rendelkezik, amelyet a következő 1-2 évben negyvenre bővítenek. Hozzátette: a Nitrogénművek teljes értékesítési piaca 13 országban 59 millió 680 ezer hektár. Pétisó-termelésük 2016-ban eléri az évi egymillió tonnát, ezzel piaci részesedésük 4,95 százalék. Jövőre a fejlesztéseknek köszönhetően 1 millió 470 ezer tonnára nő az éves kapacitás, piaci részesedésük így 7,28 százalék lesz. 

Az elnök-vezérigazgató közölte: a jövőben a mostani gyár mellett mintegy 300-400 millió euró értékben új ammóniaüzemet terveznek.

Szilágyi János vezérigazgató elmondta, a beruházások révén az ammóniatermelő kapacitás megközelíti a félmillió tonnát, a salétromsavé az egymillió, a szilárd műtrágyatermelés pedig a másfél millió tonnát évente. Hozzátette, az üzem akár 5160 tonna/nap pétisó termelésre is képes lesz. 

Kitért arra, hogy savüzemi légszennyezésükben az ezredforduló óta a nitróza-kibocsátás 40 százalékkal, a szén-dioxid-kibocsátás 95 százalékkal, az üvegházhatást okozó dinitrogén-oxid kibocsátás 99,5 százalékkal javult a termelés 25-30 százalékos növekedése mellett.

A Nitrogénművek Zrt. árbevétele tavaly közelítőleg 150 milliárd forint volt, a műtrágyagyártásból származó bevétel ebből 70-75 milliárd forint. Szilágyi János jelezte, a két fejlesztései ütem beruházásai által 2018-ra közel 50 százalékkal növelnék műtrágyatermelésüket. A vezérigazgató tájékoztatása szerint a vállalatnál több mint 670-en dolgoznak.

Forrás: MTIHa érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
Csökken az üzemanyagok ára

Csökken az üzemanyagok ára


BENZIN,     GÁZOLAJ,     ÜZEMANYAG

Több mint 40 százalék lehet a magyar beszállítói arány a Paks II.-ben

Több mint 40 százalék lehet a magyar beszállítói arány a Paks II.-ben


PAKS II,     ROSZATOM,     ENERGIA

hirdetés
Kiderülhetnek az MNB szándékai az eheti kamatdöntő ülésen

Kiderülhetnek az MNB szándékai az eheti kamatdöntő ülésenCsokoládékereskedők csaltak el 626 millió forint adót

Csokoládékereskedők csaltak el 626 millió forint adóthirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen