Gazdaság

Magyarországon lassan véget ér a keménykezű főnökök korszaka?

Akkora a munkaerőhiány, hogy nem éri meg packázni a beosztottakkal, mert könnyen odébb állhatnak.
burns A kép illusztráció a Simpson család c. rajzfilm-sorozatból (Forrás: Hitfix.com)

Magyarországon egyre nagyobb méreteket ölt a munkaerőhiány, erről már többször írtunk, például itt. Ennél fogva egyre több területen jelenik meg az a - hazánkban eddig ismeretlen - jelenség, hogy a cégek elkezdtek versengeni egymással a munkaerőért. Ráadásul nem csak a magasan szakképzett szakembereknél, hanem már a kétkezi gyári munkásoknál is ez a helyzet: kereslet alakult ki az alacsony képzettséggel betölthető munkakörökben.

A fizikai dolgozók ugyanis gyakran akár már havi 10-20 ezer forintnyi pluszpénzért gondolkodás nélkül váltanak munkahelyet - írja a Napi hu, ami hozzáteszi, hogy ezeknek az embereknek a döntése jogos, hiszen a többség még így is a havi átlag alatt keres. Az érintett cégeknek azonban meglehetősen költséges a fluktuáció, mivel rengeteg pénzük kárba vész, amelyet toborzásra, betanítására, munkaügyi és adminisztrációs kiadásokra fordítanak.

Ennek következtében míg korábban a munkavállalók ki voltak szolgáltatva a céges diktátumoknak, mostanra jelentős alkupozícióba kerültek. Ez a változás pedig már nem csak a HR-osztályt érinti, hanem a munkaszervezést is. A vállalatok ugyan még nehezen értik meg, hogy a dolgozókat manapság már nem lehet azzal motiválni, hogy "ha nem tetszik, lehet máshová menni", mert az már a cég profitját veszélyezteti, de már látszanak a változások apró jelei. A cégeknél ugyanis egyre nagyobb az érdeklődés az új belső kommunikációs modellek iránt, mondhatni futószalagon folynak az ezzel kapcsolatos konferenciák, bár egyelőre ezeken a résztvevők inkább passzív érdeklődök.

A lap által megkérdezett szakértő szerint nagyon fontos egy vállalat szabályozott belső kommunikációja, mivel a tapasztalat azt mutatja, hogy ahol ez rendben van, ott még a szerény fizetés mellett dolgozókat is képesek megtartani. Ez leginkább a kkv szektorra jellemző. A dolgozóknak ugyanis nagyon sokat számít a munkahelyi közeg, a bánásmód, a hangulat, illetve az előrelépési lehetőség. Ahol viszont a "klasszikus bunkó" kis- és középvezetők vannak, ott sokkal nagyobb a fluktuáció.

Igaz, a lap azt is megemlíti, hogy ezek a főnöktípusok azért is lehetnek jelen a mai napig, mivel itthon kevesen fordítanak energiát a vezetőképzésre, amely egyébként nincs is jelen a magyar felsőoktatásban. Erre viszont egyre nagyobb hangsúlyt kellene fektetni, mivel a munkahelyi vezetők viselkedése legalább annyira fontos, mint a bérhelyzet. A megkérdezett szakember szerint a munkahelyi közérzet a legtöbb vállalatnál nagyon rossz, hiszen az emberek apró előnyökért is könnyen elmozdulnak.

Csakhogy sok cég inkább a legkönnyebb utat választja a munkaerőhiány megoldására: nyolcról 12 órás műszakra áll át és kimeríti dolgozói túlórakeretét. Sok helyen ugyan ebben maguk a munkavállalók is partnerek, de a legtöbb esetben nincs választásuk az alkalmazottaknak. Ez a tendencia azonban egyre több cégnél kezd a visszájára sülni, és eredményez tömeges felmondási kedvet.

 Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Egyéves a Mol Limo

Egyéves a Mol LimoSztrájkhelyzet van a Tescónál

Sztrájkhelyzet van a Tescónál


TESCO,     ÁRUHÁZLÁNC,     SZTRÁJK

Ismét emelkedett a gázolaj ára

Ismét emelkedett a gázolaj ára


GÁZOLAJ,     MOL,     ÜZEMANYAG

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen