Gazdaság

Nagy-Britanniában „szégyenlistára” kerülnek a túl egészségtelen ételt kínáló éttermek

Nagy-Britanniában ezentúl az éttermek, kávézók és más vendéglátóhelyek nem „hizlalhatják” tovább büntetlenül az embereket, ugyanis azok az éttermek, amelyek például túl cukros vagy túl nagy ételadagokat kínálnak a vendégeknek, hamarosan „szégyenlistára” kerülhetnek”.
Kávé és süti Kevesebb cukor és kisebb adagok a cél (Forrás: groupon.ie)

A pub-ok, kávézók és éttermek ezentúl egészségesebb ételeket kell, hogy kínáljanak a vendégek számára, máskülönben nyilvánosan megnevezik őket azért, mert az „elhízási krízishez” hozzájárultak – írta az Independent.

Ahhoz, hogy elkerülhessék a „nyilvános megszégyenítést”, az olyan népszerű étteremláncoknak, amilyen például a Pizza Express, a Starbucks vagy a McDonald's, a tésztaételeik és desszertjeik nagy része esetében csökkenteniük kell a cukortartalmat, vagy pedig kisebb adagokat kell árulniuk.

A The Times Jeremy Hunt egészségügyi titkárt idézve megírta, hogy az új intézkedés is része annak a kormányzati tervnek, amellyel az ország lakói körében az elhízás problémáját orvosolni szeretnék. Egy zártkörű találkozón elmondta, hogy minden étteremláncot nyomon követnek majd, és amelyek nem tesznek lépéseket azért, hogy egészségesebbek legyenek az ételeik, azokat nyilvánosan megnevezik. Mint mondta, ahogyan a szupermarketeknek és az élelmiszergyártóknak, úgy az éttermeknek is csatlakozniuk kellene az elhízás kordában tartását célzó intézkedésekhez.

A vásárlók hamarosan egy honlapon keresztül tájékozódhatnak majd arról, hogy az egyes éttermek és vendéglátóhelyek milyen lépéseket tettek az ételeik egészségesebbé tételének érdekében. Azt ugyanakkor, hogy a vállalatokat egészen pontosan hogyan vetik majd össze ezen a honlapon, egyelőre nem döntötték el.

Duncan Selbie, a Public Health England vezérigazgatója a vállalatoknak elmondta, hogy valamennyi kalóriában dús élelmiszer és ital esetében egységes és átfogó átformálást vár. Mint mondta, elengedhetetlen, hogy például a kávézókban megvásárolt ételek és italok ne tartalmazzanak jóval több cukrot és energiát, mint a boltokban árusítottak.

Az éttermek, kávézók és pub-ok mellett az élelmiszer-előállítókat és a szupermarketeket is arra ösztönzik, hogy csökkentsék a főbb termékeik cukortartalmát mintegy 20 százalékkal az elkövetkező öt évben. A Mars ezzel kapcsolatban bejelentette, hogy nem csak az Egyesült Királyságban, de az Egyesült Államokban is kevesebb cukor lesz a termékeiben.



Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Egyéves a Mol Limo

Egyéves a Mol Limo



Sztrájkhelyzet van a Tescónál

Sztrájkhelyzet van a Tescónál


TESCO,     ÁRUHÁZLÁNC,     SZTRÁJK

Ismét emelkedett a gázolaj ára

Ismét emelkedett a gázolaj ára


GÁZOLAJ,     MOL,     ÜZEMANYAG

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen