hirdetés
Gazdaság

Újból drágábbak az élelmiszerek

A sertés tőkehús általános forgalmi adójának 5 százalékra csökkentésével korábban ugyan a sertéshús ára valamelyest mérséklődött, a Népszava szerint azonban az árak az elmúlt fél évben újból megindultak fölfelé.
Sertéshús A sertéshús felvásárlási ára magasabb lett (Forrás: somust.eu)
hirdetés

Számos élelmiszer ára megugrott az utóbbi hónapokban, a lap példának hozza fel a citromot, amelynek kilogrammonkénti ára tavaly átlagosan 650, az idei évben azonban már 1100 forint volt. A banán is drágább lett: most jellemzően 420 forintért szerezhetjük be kilóját, miközben tavaly 360 forintot kellett fizetnünk egy kilogramm banánért.

A lap kiemelte egyes élelmiszerek 2010 és 2016 közötti árának változását:

  • A citrom kilója 437 forintról 1060 forintra drágult,
  • Az alma kilója 156 forintról 308 forintra nőtt,
  • A fejeskáposzta kilója 113 forintról 183 forintra emelkedett,
  • A vöröshagymáé 146-ról 222 forintra,
  • A narancsé 303-ról 449-re,
  • A banáné 323-ról 442-re,
  • A párizsié 1010-ről 1310-re,
  • A rostélyosé pedig 1430-ról 1820 forintra nőtt.

A Népszava szerint ebben a jegybank „tudatos forint gyengítő politikája” is szerepet játszott, és a déligyümölcsök árán még az sem javított sokat, hogy két nagy hitelminősítő is felminősítette az országot. Ez bizonyára annak tudható be, hogy a korábban lekötött készleteket még a gyengébb forintért vásárolták a kereskedők.

Az év elején a sertés tőkehús áfája a korábbi 27-ről 5 százalékra csökkent, ami a fogyasztói árakban 17,3 százalékos csökkenést eredményezett. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tavaly december és idén augusztus közötti időszakra közölt adatsora szerint a legkeresettebb sertéshús félék esetében a rövid karaj ára csak minimálisan mozdult – dacára az áfacsökkentésnek. A sertéscombbal már más volt a helyzet – hónapokig ugyan valóban olcsóbb volt, de lassan itt is elenyészik az áfacsökkentés hatása, és idén augusztusban már megközelítette a tavalyi árakat: újból 1400 forint körüli értéket kell kifizetnünk egy kilogrammért.

A háttérben részben az alapanyag, azaz az élő sertés felvásárlási árának emelkedése volt, ami a korábbi 350-360 forintos kilónkénti árról mára 420-430 forintra emelkedett.

A kereskedők ugyan tovább adták az áfacsökkentést, ám a vágóhidak az alapanyag drágulása miatt az árakon emeltek, s ezt a kereskedők kénytelenek voltak továbbadni – mondta a Népszavának Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára. Kiemelte, a vásárlók még így is jól jártak, hiszen most jóval drágább húsárak lennének, ha nem lett volna áfacsökkentés.

A felvásárlási árakat természetesen a nemzetközi piaci trendek is mozgatják, ennek hatására a cukor ára például közel kétszeresére emelkedett.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Csökkent a benzin és a gázolaj ára

Csökkent a benzin és a gázolaj ára


BENZIN,     GÁZOLAJ,     ÜZEMANYAG

Keddtől fizethetők ki az idei agrártámogatások előlegei

Keddtől fizethetők ki az idei agrártámogatások előlegeihirdetés
Végleg bezár a Heineken Hungária Zrt. martfűi gyára

Végleg bezár a Heineken Hungária Zrt. martfűi gyára


HEINEKEN,     MARTFŰ,     SOPRON

A zöldségtermés a tavalyihoz hasonlóan, 1,9 millió tonna körül lehet

A zöldségtermés a tavalyihoz hasonlóan, 1,9 millió tonna körül lehetA NAV 93 adózónál tárt fel jelentős adóhiányt a harmadik negyedévben

A NAV 93 adózónál tárt fel jelentős adóhiányt a harmadik negyedévben


NAV,     ADÓZÁS,     ADÓHIÁNY

hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen