hirdetés
Gazdaság

A tejtermékek drágulására lehet számítani

Hamarosan a tej, sajt, illetve más tejtermékek tejtermék ára is magasabb lehet, a jelenlegi árak ugyanis tarthatatlanná válnak a boltok számára – írta a hvg.hu.
Tejtermékek A kép illusztráció (Forrás: mainlandmilk.com)
hirdetés

Az utóbbi időben szinte minden áruházlánc megemelte a tejtermékek átvételi árát, a nemzetközi piacokon ugyanis olyan áremelkedés volt, hogy ott a termelők literenként akár 30-35 forinttal is drágábban adták volna el a tejet ahhoz képest, mintha a magyar felvásárlókkal üzleteltek volna. Miközben az úgynevezett spot piacokon már a 110 forintot is megadják a vevők a tejért, Magyarországon 70 forint körüli volt az átadási ár. Ez ugyanakkor olyan tarthatatlan különbség volt, hogy itthon is feljebb kellett menni, máskülönben a boltok nem jutottak volna magyar tejhez.

A hvg.hu néhány áruházláncot arról kérdezett, hogy a literenként egyelőre 10 forintos növekedés megjelent-e már a tejtermékek árán, ám eddig úgy tűnik, hogy a boltok igyekeztek benyelni a drágulást.

A láncok a megnövekedett költségeiket jellemzően igyekeznek nem áthárítani a fogyasztóra, ám ez már csak azért is egyre nehezebb, mert a személyi költségeik is felfelé ívelnek, a munkaerőhiány miatt ugyanis a béreket is növelni kényszerültek.

A tej esetében egyelőre fontos tényező, hogy általában a legolcsóbb literes tej az egyik olyan áru, amivel a vásárlókat be tudják húzni a boltba. Mivel kulcsfontosságú termékről van szó, igyekeznek addig akciózni vele, amíg csak lehet. Feltehetőleg azonban ez nem marad így huzamosabb ideig.

Mélykuti Tibor, a Tej Terméktanács elnöke szerint az UHT, az ESL tej, a vaj és a sajtok esetében mindenképpen áremelésre lesz szükség, és arra számítanak, hogy ez végső soron valamennyire a polcokon is meg fog mutatkozni.

Az Aldi ebben az esetben is kooperatív megoldásra törekszik, a Lidl nem tudott választ adni arra a kérdésre, hogy vajon szinten tartható-e a jelenlegi árszint.

Ami pedig az elmúlt hónapokban néhol megjelenő extrém olcsó tejet illeti, emögött szakértők szerint két reális ok állhatott, melyek egyike az extrém vevőcsalogató akciózás, míg a másik a különösen a szlovák importtejeknél esélyes „kreatív áfakönyvelés” lehetett.

A tej átvételi ára a 2014-ben bevezetett oroszországi embargó után kezdett csökkenni, amikor is az Európában bennragadt mennyiség túlkínálathoz vezetett. A csökkenés üteme némiképpen mérséklődött tavaly, ám továbbra is maradt a nyomott 80 forint körüli szint. Idén azonban az év első felében 65 forintig zuhant az árfolyam, majd elindult ez emelkedés, amit jelenleg elsősorban a kínai kereslet élénkülése hajt. Némi fáziskéséssel ez érkezik most a magyar boltok polcaira is.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Csökkent a benzin és a gázolaj ára

Csökkent a benzin és a gázolaj ára


BENZIN,     GÁZOLAJ,     ÜZEMANYAG

Keddtől fizethetők ki az idei agrártámogatások előlegei

Keddtől fizethetők ki az idei agrártámogatások előlegeihirdetés
Végleg bezár a Heineken Hungária Zrt. martfűi gyára

Végleg bezár a Heineken Hungária Zrt. martfűi gyára


HEINEKEN,     MARTFŰ,     SOPRON

A zöldségtermés a tavalyihoz hasonlóan, 1,9 millió tonna körül lehet

A zöldségtermés a tavalyihoz hasonlóan, 1,9 millió tonna körül lehetA NAV 93 adózónál tárt fel jelentős adóhiányt a harmadik negyedévben

A NAV 93 adózónál tárt fel jelentős adóhiányt a harmadik negyedévben


NAV,     ADÓZÁS,     ADÓHIÁNY

hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen