hirdetés
Gazdaság

Cafeteria - mi változik jövőre

A kormány őszi adócsomagja a cafeteria tekintetében, néhol engedményeket, néhol pedig szigorításokat tartalmaz, így mindenképpen érdemes tudakozódni a lehetőségekről, változásokról.
Változások a Cafeteria terén Sok juttatás esetében csökkentek, vagy nőttek a közterhek (Forrás: Portfolio.hu)
hirdetés

Béren kívüli juttatások

A béren kívüli juttatások tekintetében a közterhek összeségében csökkentek, így az idei 34,51% helyett jövőre 34,22%-kot kell majd utánuk fizetni (2017-ben a béren kívüli juttatások értékének 1,18-szorosára kell 15% személyi jövedelemadót és 14% EHO-t fizetni), ugyanakkor, ezen juttatások köre tovább szűkül. Adhatunk jövőre is Széchenyi Pihenőkártyát, a már ismert alszámlákkal és keretekkel, továbbá 100 ezer Forintnyi készpénz is adható, ugyanezen terhek mellett.

Fontos ugyanakkor, hogy eme két juttatásra is vonatkozik jövőre az összesített keret azaz a versenyszférában nettó 450 00, míg a közszférában 200 000 Fforint lesz adható.

Meghatározott juttatások

A meghatározott juttatások esetében is az adó alapja az eddigi 1,19 helyett az 1,18-as szorzóval korrigálható, azonban itt a 15% SZJA mellé 27% EHO társul majd, így a korábbi 49,98% munkáltatói teher helyett jövőre 49,56%-al számolhatuk.

Ezen juttatások körébe tartoznak többek között az oly népszerűek, mint a helyi bérlet biztosítása, az iskolakezdési támogatás, vagy éppen a munkahelyi étkeztetés.

Fontos megjegyezni ugyanakkor, hogy eme juttatások terén a korlátozások megszűnnek, így többek közt az Erzsébet-utalvány, az iskolakezdési támogatás, a helyi bérlet, a munkahelyi étkezés, a vállalati üdültetés, az iskolarendszerű képzés stb. biztosítása mellett az önkéntes nyugdíjpénztárba és egészségpénztárba is korlátlanul fizethet be a munkáltató, a kedvezményes 49,56% közteherrel.

Adómentes juttatások

Az adómentes juttatások köre is bővült, s ez megmarad a 2017-es évben is, így az eddigi kulturális belépő, sportrendezvény belépő, lakáshitel-támogatás, valamint bölcsőde mellett a mobiltási célú lakhatási támogatás és az óvodai ellátások térítése is adható lesz.

Fontos változás, hogy a közigazgatási határon kívülről (speciális esetekben belülről is) munkába érkező munkavállalók számára fizethető (vagy fizetendő) 9 Ft/km kötségtérítés adómentes értéke 15 Ft/km értékre növekszik jövőre.

Adómentes, lakáscélú támogatás

Eme területen az egyik legfontosabb változás, hogy a szobaszám és együtt lakók viszonyának vizsgálatakor, januártól a házastárs közeli hozzátartozói is figyelembe vehetők a lakók számának meghatározásakor, azaz, beszámítható lesz a munkavállaló élettársának, vagy házastársának testvére is az eddigiekkel ellentétben. A fiatal házaspárok estében a lakók ugyanígy számításba vehetjük majd a jövőben születendő gyermekeket is.

A szobák számának meghatározása is kedvezőbb irányba változik annak okán, hogy a 8 és 12 négyzetméter közé eső lakóhelyiségekből kettőt, egy szobának vehetünk. Mindez alapján, 1-2 fő esetén 3 szoba, 3-4 fő esetén pedig négy szoba lesz a méltányolható lakásméret, ettől kezdődően pedig, minden további lakóval egy szobával nő az adómentesen támogatható lakás mérete.

Az egyes meghatározott juttatások és az adómentesek juttatások értékét nem kell beleszámolni a 200-450 000 Forintos éves keretbe.

Az alábbi táblázatban, összefoglalásra került, hogyan adóznak majd 2017-ben a leggyakrabban használt elemek:

Cafeteria adózás 2017Cafeteria adózása 2017 (Forrás: 24.hu)Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Keddtől fizethetők ki az idei agrártámogatások előlegei

Keddtől fizethetők ki az idei agrártámogatások előlegeiVégleg bezár a Heineken Hungária Zrt. martfűi gyára

Végleg bezár a Heineken Hungária Zrt. martfűi gyára


HEINEKEN,     MARTFŰ,     SOPRON

hirdetés
A zöldségtermés a tavalyihoz hasonlóan, 1,9 millió tonna körül lehet

A zöldségtermés a tavalyihoz hasonlóan, 1,9 millió tonna körül lehetA NAV 93 adózónál tárt fel jelentős adóhiányt a harmadik negyedévben

A NAV 93 adózónál tárt fel jelentős adóhiányt a harmadik negyedévben


NAV,     ADÓZÁS,     ADÓHIÁNY

Csökken a benzin és a gázolaj ára

Csökken a benzin és a gázolaj ára


BENZIN,     GÁZOLAJ,     ÜZEMANYAG

hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen