hirdetés
Gazdaság

Cafeteria - mi változik jövőre

A kormány őszi adócsomagja a cafeteria tekintetében, néhol engedményeket, néhol pedig szigorításokat tartalmaz, így mindenképpen érdemes tudakozódni a lehetőségekről, változásokról.
Változások a Cafeteria terén Sok juttatás esetében csökkentek, vagy nőttek a közterhek (Forrás: Portfolio.hu)
hirdetés

Béren kívüli juttatások

A béren kívüli juttatások tekintetében a közterhek összeségében csökkentek, így az idei 34,51% helyett jövőre 34,22%-kot kell majd utánuk fizetni (2017-ben a béren kívüli juttatások értékének 1,18-szorosára kell 15% személyi jövedelemadót és 14% EHO-t fizetni), ugyanakkor, ezen juttatások köre tovább szűkül. Adhatunk jövőre is Széchenyi Pihenőkártyát, a már ismert alszámlákkal és keretekkel, továbbá 100 ezer Forintnyi készpénz is adható, ugyanezen terhek mellett.

Fontos ugyanakkor, hogy eme két juttatásra is vonatkozik jövőre az összesített keret azaz a versenyszférában nettó 450 00, míg a közszférában 200 000 Fforint lesz adható.

Meghatározott juttatások

A meghatározott juttatások esetében is az adó alapja az eddigi 1,19 helyett az 1,18-as szorzóval korrigálható, azonban itt a 15% SZJA mellé 27% EHO társul majd, így a korábbi 49,98% munkáltatói teher helyett jövőre 49,56%-al számolhatuk.

Ezen juttatások körébe tartoznak többek között az oly népszerűek, mint a helyi bérlet biztosítása, az iskolakezdési támogatás, vagy éppen a munkahelyi étkeztetés.

Fontos megjegyezni ugyanakkor, hogy eme juttatások terén a korlátozások megszűnnek, így többek közt az Erzsébet-utalvány, az iskolakezdési támogatás, a helyi bérlet, a munkahelyi étkezés, a vállalati üdültetés, az iskolarendszerű képzés stb. biztosítása mellett az önkéntes nyugdíjpénztárba és egészségpénztárba is korlátlanul fizethet be a munkáltató, a kedvezményes 49,56% közteherrel.

Adómentes juttatások

Az adómentes juttatások köre is bővült, s ez megmarad a 2017-es évben is, így az eddigi kulturális belépő, sportrendezvény belépő, lakáshitel-támogatás, valamint bölcsőde mellett a mobiltási célú lakhatási támogatás és az óvodai ellátások térítése is adható lesz.

Fontos változás, hogy a közigazgatási határon kívülről (speciális esetekben belülről is) munkába érkező munkavállalók számára fizethető (vagy fizetendő) 9 Ft/km kötségtérítés adómentes értéke 15 Ft/km értékre növekszik jövőre.

Adómentes, lakáscélú támogatás

Eme területen az egyik legfontosabb változás, hogy a szobaszám és együtt lakók viszonyának vizsgálatakor, januártól a házastárs közeli hozzátartozói is figyelembe vehetők a lakók számának meghatározásakor, azaz, beszámítható lesz a munkavállaló élettársának, vagy házastársának testvére is az eddigiekkel ellentétben. A fiatal házaspárok estében a lakók ugyanígy számításba vehetjük majd a jövőben születendő gyermekeket is.

A szobák számának meghatározása is kedvezőbb irányba változik annak okán, hogy a 8 és 12 négyzetméter közé eső lakóhelyiségekből kettőt, egy szobának vehetünk. Mindez alapján, 1-2 fő esetén 3 szoba, 3-4 fő esetén pedig négy szoba lesz a méltányolható lakásméret, ettől kezdődően pedig, minden további lakóval egy szobával nő az adómentesen támogatható lakás mérete.

Az egyes meghatározott juttatások és az adómentesek juttatások értékét nem kell beleszámolni a 200-450 000 Forintos éves keretbe.

Az alábbi táblázatban, összefoglalásra került, hogyan adóznak majd 2017-ben a leggyakrabban használt elemek:

Cafeteria adózás 2017Cafeteria adózása 2017 (Forrás: 24.hu)Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Csökken az üzemanyagok ára

Csökken az üzemanyagok ára


ÜZEMANYAG,     BENZIN,     GÁZOLAJ

Egy elektromos alállomás meghibásodása miatt leállt az egyik paksi blokk

Egy elektromos alállomás meghibásodása miatt leállt az egyik paksi blokkhirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen