hirdetés
Gazdaság

Novemberben is csökkentek az ipari termelői árak

A belföldi értékesítési árak 0,4 és az exportárak 0,5 százalékos csökkenésének eredőjeként novemberben 0,5 százalékkal alacsonyabbak voltak az ipari termelői árak, mint egy évvel korábban - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Feldolgozóipar A kép illusztráció (Forrás: wisegeek.com)
hirdetés

A termelői árak 2015 augusztusa óta, 16 hónapja csökkennek, bár a novemberi adat az áresés jelentős lassulását jelzi az októberi 1,2 százalék után. Az előző hónaphoz hasonlítva 0,9 százalékkal emelkedtek az árak, az októberi 0,6 százalékos emelkedés után.

Az indexet az energiaárak húzták le, amelyek 5,5 százalékkal estek 2015 novemberéhez viszonyítva. A feldolgozóipar termelői árai szintén 15 havi csökkenés után novemberben 0,2 százalékkal meghaladták a 2015 novemberieket.

Belföldi értékesítésben a feldolgozóipar termelői árai 1,3 százalékkal emelkedtek az előző év novemberéhez viszonyítva az októberi 1,0 százalékos növekedés után. A termékek rendeltetése szerint a fogyasztási cikkek termelői árszintje 1,9, a beruházási javaké 1,1 százalékkal haladta meg a tavalyelőtti novemberit. Az előző hónaphoz viszonyítva az energiaárak 1,2, a feldolgozóipar termelői árai 0,5 százalékkal emelkedtek.

Exportban a feldolgozóipar árai 0,2 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbiaktól, a járműexport árai stagnáltak, a számítástechnikai és elektronikai exportárak 1,9 százalékkal estek. A gyógyszerek és az élelmiszerek forintban számolt exportára egyformán 0,4 százalékkal volt alacsonyabb a 2015 novemberieknél.

Az év első tizenegy hónapjában a belföldi értékesítésben 3,4, az exportban 1,1 százalékkal csökkentek a termelői árak, így átlagosan 1,9 százalékkal elmaradtak a 2015 azonos időszakáétól.

Forrás: MTIHa érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
4-5 milliárd forint takarítható meg az óraátállítással

4-5 milliárd forint takarítható meg az óraátállítássalMegkezdődött a téli rezsicsökkentés jóváírása

Megkezdődött a téli rezsicsökkentés jóváírásahirdetés
Emelkedett a benzin ára

Emelkedett a benzin ára


BENZIN,     ÜZEMANYAG,     MOL

Lezárult a Mátrai Erőmű adásvétele

Lezárult a Mátrai Erőmű adásvételehirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen