hirdetés
Gazdaság

Jóval az európai árak alatt adta el az állam a földeket

Hektáronként alig néhány millió forintért, az európai árak töredékéért jutottak földhöz külföldiek, valamint „Fidesz-alapítótagok” a Győr-Moson-Sopron megyei állami földterületek licitjén – írta a Magyar Nemzet az Ángyán József által a Greenpeace Magyarországért Egyesület támogatásával készített elemzés alapján.
Mezőgazdasági földterület Néhányan az európai árak töredékéért jutottak remek befektetéshez (Forrás: EcoLand.com)
hirdetés

Az egykori államtitkár szerint egy szűk kedvezményezett kör számszerűen kevés, európai, családi gazdasági léptékkel mérve azonban nagy területeket szerzett magának, közben sokan viszonylag sok, de nagyon kicsi földhöz jutottak – ahogyan az korábbi állami földbérleti pályázatoknál is történt.

A „Győr-Moson-Sopron megyei állami földprivatizációs zárójelentés” című összefoglaló szerit összesen 13 242 hektárnyi, 461 darab, általánosságban igen jó minőségű földdarabot hirdettek meg, egy-egy parcella általában 28,7 hektár volt – ami az országos, 20,3 hektáros átlagnál jelentősen nagyobb.

A meghirdetett területek több mint fele olyan parcellákból állt, amelyek kikiáltási ára legalább 100 millió forint volt – ez az összeg viszont a családi gazdaságok és a gazdálkodásból élő családok számára megfizethetetlen.

A meghirdetett 13 242 hektárból 6748-ra volt vevő, a terület kétharmadát azonban csupán 36 befektető szerezte meg, ilyen módon az európai 10-36 millió forintos hektáronkénti árak töredékéért, általában hektáronként 1,5-2,5 millió forintért jutottak remek befektetéshez.

Az európai árakhoz képest igen olcsón megszerzett földek piacra dobása Ángyán József szerint belátható időn belül megsokszorozhatja a földvásárlásra fordított, befektetett tőkét.

Emellett Ángyán József kiemelte azt is, hogy a megyében minden ezer hektár elárverezett területből 935 versenytársak, verseny és licitálás nélkül került az árverési nyertesekhez, feltételezése szerint a legnagyobb érdekeltségek előre leosztották a területeket, tehát egymásra nem is licitáltak.

Az elárverezett földek mintegy 13 százalékát továbbá külföldi vagy kettős állampolgár szerezte meg Győr-Moson-Sopron megyében, méghozzá hektáronként átlagosan 2,1 millió forintért, jellemzően kikiáltási áron.

Emellett az elemzés szerint „különleges színfolt”, hogy a legnagyobb területet szerző átverési nyertesek között kiemelkedő a Fidesz-alapítótagok egyike, Szajkó Lóránt és érdekköre a megyében – a 799 hektáros legnagyobb földrészletet a Kisalföldi Mezőgazdasági Zrt. és a Miklósmajori Mezőgazdasági Kft. részben közös „vezérkara”, Szajkó és felesége, Szajkó Gabriella szerezték meg.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Idei mélypontján a forint árfolyama

Idei mélypontján a forint árfolyama


ÁRFOLYAM,     FORINT,     EURÓ

Drágul a Horvát nyaralás

Drágul a Horvát nyaralás


KUNA,     NYARALÁS,     HORVÁTORSZÁG

hirdetés
Egy év alatt 4 ezer bolt szűnt meg az országban

Egy év alatt 4 ezer bolt szűnt meg az országbanMég senki nem késett el az 1+1 százalékokkal

Még senki nem késett el az 1+1 százalékokkal


NAV,     ADÓ,     ADÓZÁS

hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen