hirdetés
Gazdaság

Jóval az európai árak alatt adta el az állam a földeket

Hektáronként alig néhány millió forintért, az európai árak töredékéért jutottak földhöz külföldiek, valamint „Fidesz-alapítótagok” a Győr-Moson-Sopron megyei állami földterületek licitjén – írta a Magyar Nemzet az Ángyán József által a Greenpeace Magyarországért Egyesület támogatásával készített elemzés alapján.
Mezőgazdasági földterület Néhányan az európai árak töredékéért jutottak remek befektetéshez (Forrás: EcoLand.com)
hirdetés

Az egykori államtitkár szerint egy szűk kedvezményezett kör számszerűen kevés, európai, családi gazdasági léptékkel mérve azonban nagy területeket szerzett magának, közben sokan viszonylag sok, de nagyon kicsi földhöz jutottak – ahogyan az korábbi állami földbérleti pályázatoknál is történt.

A „Győr-Moson-Sopron megyei állami földprivatizációs zárójelentés” című összefoglaló szerit összesen 13 242 hektárnyi, 461 darab, általánosságban igen jó minőségű földdarabot hirdettek meg, egy-egy parcella általában 28,7 hektár volt – ami az országos, 20,3 hektáros átlagnál jelentősen nagyobb.

A meghirdetett területek több mint fele olyan parcellákból állt, amelyek kikiáltási ára legalább 100 millió forint volt – ez az összeg viszont a családi gazdaságok és a gazdálkodásból élő családok számára megfizethetetlen.

A meghirdetett 13 242 hektárból 6748-ra volt vevő, a terület kétharmadát azonban csupán 36 befektető szerezte meg, ilyen módon az európai 10-36 millió forintos hektáronkénti árak töredékéért, általában hektáronként 1,5-2,5 millió forintért jutottak remek befektetéshez.

Az európai árakhoz képest igen olcsón megszerzett földek piacra dobása Ángyán József szerint belátható időn belül megsokszorozhatja a földvásárlásra fordított, befektetett tőkét.

Emellett Ángyán József kiemelte azt is, hogy a megyében minden ezer hektár elárverezett területből 935 versenytársak, verseny és licitálás nélkül került az árverési nyertesekhez, feltételezése szerint a legnagyobb érdekeltségek előre leosztották a területeket, tehát egymásra nem is licitáltak.

Az elárverezett földek mintegy 13 százalékát továbbá külföldi vagy kettős állampolgár szerezte meg Győr-Moson-Sopron megyében, méghozzá hektáronként átlagosan 2,1 millió forintért, jellemzően kikiáltási áron.

Emellett az elemzés szerint „különleges színfolt”, hogy a legnagyobb területet szerző átverési nyertesek között kiemelkedő a Fidesz-alapítótagok egyike, Szajkó Lóránt és érdekköre a megyében – a 799 hektáros legnagyobb földrészletet a Kisalföldi Mezőgazdasági Zrt. és a Miklósmajori Mezőgazdasági Kft. részben közös „vezérkara”, Szajkó és felesége, Szajkó Gabriella szerezték meg.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
Csökkent az üzemanyagok ára

Csökkent az üzemanyagok ára


ÜZEMANYAG,     BENZIN,     GÁZOLAJ

hirdetés
Nőtt a világpiacon az okostelefonok eladása az első negyedévben

Nőtt a világpiacon az okostelefonok eladása az első negyedévben


OKOSTELEFON,     HUAWEI,     OPPO

Ötödével kap több bért egy betanított munkás, mint egy éve

Ötödével kap több bért egy betanított munkás, mint egy éve


MUNKA,     FIZETÉS,     KÖZÉPVEZETŐ

hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen