hirdetés
Gazdaság

Brüsszeli lobbiszervezethez csatlakozott az agrárkamara

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) csatlakozott a The Association for Better European Access to Nutrients (ABEAN) lobbiszervezethez; a brüsszeli egyesület jelenleg a foszfát nyersanyagok és műtrágyák esetében fennálló 6,5 százalékos uniós importvám eltörléséért küzd, hogy a gazdák, az importőrök és a gyártók minél olcsóbban jussanak hozzá a hatóanyagokhoz.
Műtrágyázás Olcsóbb műtrágyát szeretnének (Forrás: bls.gov)
hirdetés

A NAK szerdán az MTI-vel közölte: az ABEAN szerint a védővámok - mivel a szükséges foszfát hatóanyagokból teljes mértékében importból látja el magát az Európai Unió - már nem látják el feladatukat, csak felesleges terhet rónak a gazdálkodókra.

Európában a műtrágyaellátás, -termelés és -elosztás kiegyensúlyozatlan, de néhány multinacionális vállalatnak nem érdeke a változtatás és az árcsökkentés. A folyamat legnagyobb kárvallottjai az európai gazdák, akik kénytelenek a világpiaci árnál drágábban fedezni műtrágya szükségleteiket - áll a közleményben.

A NAK szerint a fölöslegessé vált vámok megszüntetése javítaná a versenyképességet és segítené a munkahelyteremtést. Az intézkedés ráadásul számos tanulmány szerint csökkentené a műtrágyázás okozta környezeti terhelést is - írták.

A szervezet szerint a nitrogén és kálium esetében az importvámok még ellátják a kívánt szerepüket az EU-s műtrágyagyárak védelmében, így ezeknél az importvámok eltörlését nem kezdeményezik - ismerteti a NAK közleménye.

Forrás: MTIHa érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
Tovább csökken az üzemanyagok ára

Tovább csökken az üzemanyagok ára


ÜZEMANYAG,     BENZIN,     GÁZOLAJ

Innovatív ötletekkel készült a Z-generáció az MNB pályázatára

Innovatív ötletekkel készült a Z-generáció az MNB pályázatára


BINDER ISTVÁN,     MNB,     PÁLYÁZAT

hirdetés
Csökkent az üzemanyagok ára

Csökkent az üzemanyagok ára


GÁZOLAJ,     ÜZEMANYAGOK,     BENZIN

Egyre több magyar turista utazik Németországba

Egyre több magyar turista utazik Németországbahirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen