hirdetés
Gazdaság

Nem az ár a kulcspont otthonkereséskor

Továbbra is bővülés jellemzi a hazai ingatlanpiacot, melyet a CSOK igénylések és a kiadott építkezési engedélyek száma is alátámaszt. Egyes piacokon kezdenek stabilizálódni az árak, míg máshol töretlenül zajlik a drágulás. Az Ingatlannet.hu 2017 elején felmérést végzett a portálon otthont keresők között, melynek célja az otthonkeresői szokások felmérése volt. A kérdőívet január 9 és március 20 között 3760 fő töltötte ki, melynek 67,45 %-át női válaszadók alkotják.
Otthon Mire vágynak az otthonkeresők? (Forrás: Pexels.com)
hirdetés

Nem meglepő a családi házak iránti kereslet

Településtípus alapján a megkérdezettek közel ötven százaléka városban keresi új otthonát, a várakozásoknak megfelelően ezen kitöltők körében a legkeresettebb ingatlantípus a családi ház. Ezzel párhuzamosan azok, akik a fővárosban, vagy megyeszékhelyeken keresnek lakóingatlant, szintén nem meglepő módon leginkább tégla- illetve panellakásba költöznének.

Új vagy használt?

Az 5%-os adókulcs az építkezések számát illetően tényleg nagy hatást gyakorolt, de az otthonkeresők nagy részét ez hidegen hagyta. Ezen felül annak ellenére, hogy a CSOK-kal az új lakások piacát szerette volna felpörgetni a kormány, a felmérésben résztvevők 57,55 %-a kizárólag használt, 5,11 %-a kizárólag újépítésű lakást keres, míg 34,65 %-ának nem számít, hogy új vagy használt a lakás, ami után kutatnak. A résztvevők közel ugyanakkora része keresi épp most élete első saját ingatlanját, mint azok, akik már korábban rendelkeztek saját tulajdonú lakással. Annak ellenére, hogy növekszik a bérlakásban élők aránya itthon is, a magyarok 86,3 %-a saját tulajdonú lakásában él.

Kevesebbért vennének családi házat, mint amit a piac kér

A 3760 válaszadó közül 2391-en jelölték be, hogy családi házat keresnek, míg a legkisebb érdeklődés a panellakások (952 jelölés) iránt van. A családi házak iránt érdeklődők 34 %-a 1-5 millió forint, 23,92 %-a 6-10 millió forint, 17,52 %-a pedig 11 és 15 millió forint között szeretne új otthont vásárolni. A felmérésből kapott adataink alapján azon kitöltők, akik családi házat szeretnének vásárolni, átlagosan 10,81 millió forintért szeretnének ahhoz hozzájutni. A kínálati oldal ezzel szemben mást diktál. Az Ingatlannet.hu ingatlanpiaci statisztikái alapján februárban az eladásra kínált családi házak átlagos négyzetméterára 184.519 Ft volt országszerte, továbbá átlagos alapterülete 158 m2. Ez alapján a válaszadók átlagosan 68.418 forintot költenének négyzetméterenként új családi fészkük megvásárlására, amely összeg elég távol áll a statisztikáktól.

Az országos átlagot magasra emelő fővárosi Ft/m2 ár az egyik oka annak, hogy a válaszadók árigénye és a kínálat átlagára között ekkora a szakadék. A másik lényeges dolog, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a kérdőívet kitöltő családi házat keresőknek csak nagyon kis hányada szeretne a fővárosban új otthonra lelni, így érthető, hogy a vidéken berendezkedni vágyók miért gondolkodnak ilyen alacsony árakban. Némelyik megyében, mint pl. Nógrád, Békés, vagy Tolna, a kínált családi házak átlagos négyzetméterára ára viszont nincs messze attól az ártól, amelytől a megkérdezettek vásárolni szeretnék új otthonukat. Megnyugtató lehet az ingatlankeresőknek az is, hogy ingatlanpiaci szakértők többsége áremelkedés helyett árstabilizációra számít a családi házak piacán az elkövetkezendő hat hónapban.

Az ingatlan struktúrája sorsdöntő lehet

A megkérdezett 3760 fő számára a legfontosabb szempont az otthonkereséskor az ingatlan beosztása, mérete, és a szobák száma, legalábbis ez derül ki az arra a kérdésre kapott válaszokból, ahol különféle szempontokat kellett fontosság szerint értékelni. Ettől a trendtől egyedül csak a Budapesten otthont keresők véleménye tér el, számukra ugyanis a tömegközlekedés elérhetősége, közelsége a legfőbb szempont, amin szintén nem meglepő, hiszen a budapestiek közel fele a közösségi közlekedést használja mindennapi utazásai során.

A felmérésre adott válaszok rávilágíthatnak arra, hogy milyen jellemzőkkel és igényekkel rendelkeznek 2017-ben az otthonkeresők. A válaszok alapján elmondható, hogy a vevők árigénye és az ingatlanpiaci árak bizonyos vidéki helyeken már közelítenek egymáshoz. Illetve nemcsak az derült ki, hogy a használt ingatlanok iránt jóval nagyobb az érdeklődés, mint az újépítésűek iránt, hanem az is, hogy az otthonkeresés során nem az ingatlan ára a legjelentősebb tényező.

Kép

 

 Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
150 ezer forint felett illetékköteles az ajándék

150 ezer forint felett illetékköteles az ajándék


ILLETÉK,     AJÁNDÉKOZÁS,     ADÓ

hirdetés
Új védjegy garantálja a magyar hal minőségét

Új védjegy garantálja a magyar hal minőségét


HAL,     MEZŐGAZDASÁG,     FM

Jövőre több pozitív változás lesz a cafeteriában

Jövőre több pozitív változás lesz a cafeteriábanhirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen