hirdetés
Gazdaság

Vasárnapi boltzárért gyűjtenek aláírást a dolgozók

Többen az áruházi munkavállalók közül azt kérik Lázár Jánostól, hogy a kormány segítsen piacszabályozó intézkedéssel a kiskereskedelem foglalkoztatási válságának megoldásában, a dolgozók meglátása szerint a boltzár visszaállítása is könnyítene a helyzetükön.
Zárva tartó bolt A kép illusztráció (Forrás: nepszava.hu)
hirdetés

A Magyar Időknek a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének alelnöke azt mondta, hogy ők is támogatják azt a kezdeményezést, hogy a kormány közreműködésével rendeződjön a dolgozók helyzete a nagyáruházakban, ahol már kritikus a helyzet a nem versenyképes bérek és a folyamatos munkaerő-elvándorlás miatt. A létszámhiány az alelnök szerint mindennapos zavarokat okoz. A kezdeményezéshez csatlakozik a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete is.

A KASZ alelnöke hozzátette, a Tesco idén megmutatta, hogy nem hajlandó a nyereségével és forgalmával arányosan javítani a magyar munkavállalók körülményein a tavaly ígért bérfejlesztési politika mentén, és továbbra is a legrosszabbul fizető áruházláncok közé tartozik.

Az álláskeresők gyakran inkább az iparban találtak munkát az elmúlt években, és elvándorolnak azok a szakképzettek is, akik eddig kitartottak. A szervezet alelnöke megjegyezte, a munkavállalói szervezetek álláspontja egységes abban, hogy külső segítség nélkül nem boldogulnak a helyzet megoldásával.

A lapnak az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára elmondta, a kötelező létszámkvóta felvetését ugyan elutasítják, ám arra készek, hogy a kormánnyal közösen megvizsgálják a létszámkérdés megoldására a javaslatokat szakmai egyeztetés mentén.

Úgy látja, az egész nemzetgazdaságot sújtja a munkaerőhiány, amelynek megoldására nem lehet csak egy ágazatban külön intézkedéseket hozni. A járulék- és adócsökkentés a kereskedők szerint jó irány, viszont a munkaadók javára más lépésekre is szükség van. Ilyenek lehetnek a szakképzés átalakítása, valamint a versenyképességet javító lehetőségek is.

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete nemrég azt jelezte, hogy a dolgozók újabb aláírásgyűjtésbe kezdtek, mert szeretnék, ha az érdekvédők kezdeményeznék a kormánynál a vasárnapi munkavégzés tilalmának újbóli bevezetését a kiskereskedelemben. Egyelőre nem tudni, hogy milyen mennyiségű aláírás gyűlhet most, de korábban a vasárnapi boltzár mellett 28 ezer támogató aláírást gyűjtöttek össze.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Ismét magyar tulajdonban az Extreme Digital

Ismét magyar tulajdonban az Extreme DigitalTávozik a Magyar Telekom vezérigazgatója

Távozik a Magyar Telekom vezérigazgatójaIdén több hajtatott zöldséget takaríthatnak be a termelők

Idén több hajtatott zöldséget takaríthatnak be a termelőkhirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen