Gazdaság

Vasárnapi boltzárért gyűjtenek aláírást a dolgozók

Többen az áruházi munkavállalók közül azt kérik Lázár Jánostól, hogy a kormány segítsen piacszabályozó intézkedéssel a kiskereskedelem foglalkoztatási válságának megoldásában, a dolgozók meglátása szerint a boltzár visszaállítása is könnyítene a helyzetükön.
Zárva tartó bolt A kép illusztráció (Forrás: nepszava.hu)

A Magyar Időknek a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének alelnöke azt mondta, hogy ők is támogatják azt a kezdeményezést, hogy a kormány közreműködésével rendeződjön a dolgozók helyzete a nagyáruházakban, ahol már kritikus a helyzet a nem versenyképes bérek és a folyamatos munkaerő-elvándorlás miatt. A létszámhiány az alelnök szerint mindennapos zavarokat okoz. A kezdeményezéshez csatlakozik a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete is.

A KASZ alelnöke hozzátette, a Tesco idén megmutatta, hogy nem hajlandó a nyereségével és forgalmával arányosan javítani a magyar munkavállalók körülményein a tavaly ígért bérfejlesztési politika mentén, és továbbra is a legrosszabbul fizető áruházláncok közé tartozik.

Az álláskeresők gyakran inkább az iparban találtak munkát az elmúlt években, és elvándorolnak azok a szakképzettek is, akik eddig kitartottak. A szervezet alelnöke megjegyezte, a munkavállalói szervezetek álláspontja egységes abban, hogy külső segítség nélkül nem boldogulnak a helyzet megoldásával.

A lapnak az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára elmondta, a kötelező létszámkvóta felvetését ugyan elutasítják, ám arra készek, hogy a kormánnyal közösen megvizsgálják a létszámkérdés megoldására a javaslatokat szakmai egyeztetés mentén.

Úgy látja, az egész nemzetgazdaságot sújtja a munkaerőhiány, amelynek megoldására nem lehet csak egy ágazatban külön intézkedéseket hozni. A járulék- és adócsökkentés a kereskedők szerint jó irány, viszont a munkaadók javára más lépésekre is szükség van. Ilyenek lehetnek a szakképzés átalakítása, valamint a versenyképességet javító lehetőségek is.

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete nemrég azt jelezte, hogy a dolgozók újabb aláírásgyűjtésbe kezdtek, mert szeretnék, ha az érdekvédők kezdeményeznék a kormánynál a vasárnapi munkavégzés tilalmának újbóli bevezetését a kiskereskedelemben. Egyelőre nem tudni, hogy milyen mennyiségű aláírás gyűlhet most, de korábban a vasárnapi boltzár mellett 28 ezer támogató aláírást gyűjtöttek össze.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Ismét emelkedett a gázolaj ára

Ismét emelkedett a gázolaj ára


GÁZOLAJ,     MOL,     ÜZEMANYAG

Emelkedett a gázolaj ára

Emelkedett a gázolaj ára


GÁZOLAJ,     ÜZEMANYAG,     MOL

Postai úton zavartalanul érkeznek a nyugdíjak

Postai úton zavartalanul érkeznek a nyugdíjakA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen