hirdetés
Gazdaság

Durván drágult a vaj, és várhatóan tovább romlik a helyzet

Egy év alatt kétszeresére nőtt a vaj ára, és az elmúlt hetekben fokozódott ez a folyamat, így elképzelhető, hogy karácsonyra eltűnik az európai boltok polcairól ez az alapvető élelmiszer – írta a Napi.hu.
Vaj Kétszeresére nőtt a vaj ára egy év alatt (Forrás: authoritynutrition.com)
hirdetés

Az elmúlt két hónapban 40 százalékkal emelkedett a vaj nagykereskedelmi ára, egy év alatt pedig a termék árának emelkedése elérte a több mint 100 százalékot is – írta a napi.hu a lengyel gazeta.pl nyomán hozzátéve, hogy elemzők szerint a folyamatnak egyelőre nem közelítünk a végéhez.

Míg egy éve 3000 euró volt egy tonna vaj ára az Eurex termékpiacán, addig május elején már 4500, jelenleg pedig megközelítőleg 6,3 ezer euró annak ára. A lengyel piacon ennek hatására az adót és a szállítási költségeket is számolva, árengedmények nélkül 5,3 zlotyba, vagyis közel 400 forintba kerül egy kocka vaj.

Az elmúlt évben a vásárlók 30 százalékos drágulást észlelhettek. Ráadásul úgy tűnik, még jelentősen drágulhat a termék, már csak azért is, mert a lassabb lengyel piaci dinamika hatására az áremelés a legutóbbi két hónapban az európai 40 százalék helyett 20 százalékos volt. Németországban már egy év alatt 60 százalékkal emelkedett a vaj ára, így a lengyel elemzők szerint náluk is újabb 30 százalékos áremelésre lehet számítani az elkövetkező hetekben.

Elemzők arra számítanak, hogy az elkövetkező hetekben „az egekbe fog szökni” az vaj ára, és elképzelhető az is, hogy karácsonyra több országban hiánycikk lesz. A BBC nemrég az Arla nevű vezető brit tejipari vállalat közlése alapján szintén arról írt, hogy hiánycikk lehet karácsonyra a vaj a boltokban.

A Napi.hu szerint piaci okok állnak a drágulás hátterében: egyrészt egyre több fogyasztó vásárol vajat margarin helyett, másfelől pedig az orosz embargó és az uniós tejtermékek piacának liberalizációja miatt csökkent a tejtermelés. Európában egyre kevesebb a fiatal tehenek száma, ráadásul Ausztráliában és Új-Zélandon is kedvezőtlen volt az időjárás, ami viszont az import lehetőségét korlátozza. Jellemző emellett, hogy egyre több vaj kerül Európából a kínai piacra.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Keddtől fizethetők ki az idei agrártámogatások előlegei

Keddtől fizethetők ki az idei agrártámogatások előlegeiVégleg bezár a Heineken Hungária Zrt. martfűi gyára

Végleg bezár a Heineken Hungária Zrt. martfűi gyára


HEINEKEN,     MARTFŰ,     SOPRON

hirdetés
A zöldségtermés a tavalyihoz hasonlóan, 1,9 millió tonna körül lehet

A zöldségtermés a tavalyihoz hasonlóan, 1,9 millió tonna körül lehetA NAV 93 adózónál tárt fel jelentős adóhiányt a harmadik negyedévben

A NAV 93 adózónál tárt fel jelentős adóhiányt a harmadik negyedévben


NAV,     ADÓZÁS,     ADÓHIÁNY

Csökken a benzin és a gázolaj ára

Csökken a benzin és a gázolaj ára


BENZIN,     GÁZOLAJ,     ÜZEMANYAG

hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen