hirdetés
Gazdaság

Alig több, mint egy hét van hátra a cégkapus regisztráció határidejéig

Augusztus 30-án jár le a határidő a cégek kapcsolattartásra szolgáló hivatalos elérhetőségének bejelentésére a nemrég létrehozott cégkapu oldalon – írta a Profitline.hu.
Laptop előtt dolgozó ember A kép illusztráció (Forrás: freepik.com)
hirdetés

A cégek számára kötelező cégkapu a magánszemélyek által igényelhető ügyfélkapu mintájára jött létre, és célja, hogy az interneten keresztül lehetővé tegye a vállalatok a hivatalos szervekkel való kapcsolattartását – így például a hivatalos dokumentumok küldését és fogadását – írja a Profitline.hu.

A cégkapuval akár könnyebben intézhetővé is válhatnak a hivatali ügyek, hiszen a jogszabály rendelkezhet úgy, hogy a személyes megjelenési kötelezettséggel járó eljárási cselekmény teljesítésének is eleget lehet tenni az elektronikus kapcsolattartással.

A regisztráció a cegkapu.gov.hu oldalon keresztül történik, s annak során a cégképviselő vagy meghatalmazottja bejelentkezik az alkalmazásba és kiválasztja, hogy milyen a regisztrálandó cég cégformája, illetve megadja a szükséges adatokat.

A továbbiakban az alkalmazás kapcsolatba lép az érintett közhiteles nyilvántartásokkal és ellenőrzéseket hajt végre. Ha sikeres a regisztráció, eltárolja az adatokat és elektronikusan hitelesített visszaigazolást ad. 

Fontos megjegyezni, hogy augusztus 30-ig be kell jelenteniük a jogszabálynak megfelelő elektronikus kapcsolattartásra szolgáló elérhetőséget a rendelkezési nyilvántartásba a 2017. január elsején már működő gazdálkodó szervezeteknek az elektronikus ügyintézés és bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi CCXXII. törvény szerint.

A NISZ 300 MB-ig minden gazdálkodó szervezet számára díjmentesen biztosít tartós tárhelyet az elektronikus kapcsolattartáshoz, ettől függetlenül a szolgáltató biztosítja, hogy a küldemények mérettől függetlenül is beérkezzenek a tárhelyre.

A türelmi időszak 2017. december 31-ig tart, azt követően – 2018. január elsejétől – már a bejelentési kötelezettségüket időben nem teljesítő gazdálkodók ellen az Origo szerint az adóhatóság törvényességi felügyeleti eljárást indíthat, vagy cégellenőrzést végezhet.

Az újonnan alakult gazdálkodó szervezetek a nyilvántartásba vételüket/létrehozásukat követő legkésőbb nyolc napon belül kötelesek regisztrálni a cégkapun.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
KSH: áprilisban 4,4 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom

KSH: áprilisban 4,4 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalomhirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen