hirdetés
Gazdaság

Alig több, mint egy hét van hátra a cégkapus regisztráció határidejéig

Augusztus 30-án jár le a határidő a cégek kapcsolattartásra szolgáló hivatalos elérhetőségének bejelentésére a nemrég létrehozott cégkapu oldalon – írta a Profitline.hu.
Laptop előtt dolgozó ember A kép illusztráció (Forrás: freepik.com)
hirdetés

A cégek számára kötelező cégkapu a magánszemélyek által igényelhető ügyfélkapu mintájára jött létre, és célja, hogy az interneten keresztül lehetővé tegye a vállalatok a hivatalos szervekkel való kapcsolattartását – így például a hivatalos dokumentumok küldését és fogadását – írja a Profitline.hu.

A cégkapuval akár könnyebben intézhetővé is válhatnak a hivatali ügyek, hiszen a jogszabály rendelkezhet úgy, hogy a személyes megjelenési kötelezettséggel járó eljárási cselekmény teljesítésének is eleget lehet tenni az elektronikus kapcsolattartással.

A regisztráció a cegkapu.gov.hu oldalon keresztül történik, s annak során a cégképviselő vagy meghatalmazottja bejelentkezik az alkalmazásba és kiválasztja, hogy milyen a regisztrálandó cég cégformája, illetve megadja a szükséges adatokat.

A továbbiakban az alkalmazás kapcsolatba lép az érintett közhiteles nyilvántartásokkal és ellenőrzéseket hajt végre. Ha sikeres a regisztráció, eltárolja az adatokat és elektronikusan hitelesített visszaigazolást ad. 

Fontos megjegyezni, hogy augusztus 30-ig be kell jelenteniük a jogszabálynak megfelelő elektronikus kapcsolattartásra szolgáló elérhetőséget a rendelkezési nyilvántartásba a 2017. január elsején már működő gazdálkodó szervezeteknek az elektronikus ügyintézés és bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi CCXXII. törvény szerint.

A NISZ 300 MB-ig minden gazdálkodó szervezet számára díjmentesen biztosít tartós tárhelyet az elektronikus kapcsolattartáshoz, ettől függetlenül a szolgáltató biztosítja, hogy a küldemények mérettől függetlenül is beérkezzenek a tárhelyre.

A türelmi időszak 2017. december 31-ig tart, azt követően – 2018. január elsejétől – már a bejelentési kötelezettségüket időben nem teljesítő gazdálkodók ellen az Origo szerint az adóhatóság törvényességi felügyeleti eljárást indíthat, vagy cégellenőrzést végezhet.

Az újonnan alakult gazdálkodó szervezetek a nyilvántartásba vételüket/létrehozásukat követő legkésőbb nyolc napon belül kötelesek regisztrálni a cégkapun.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
A NAV az utólagos adótraffipaxszal újabb esélyt biztosít a jogkövetésre

A NAV az utólagos adótraffipaxszal újabb esélyt biztosít a jogkövetésre


TÁLLAI ANDRÁS,     NAV,     ADÓ

Kisegítik a viharkárt szenvedett gazdákat

Kisegítik a viharkárt szenvedett gazdákat


FÓLIASÁTOR,     VIHARKÁR,     NAK

hirdetés
Az Aldi megvásárolta az Alföldi Tej Kokárdás márkáját

Az Aldi megvásárolta az Alföldi Tej Kokárdás márkáját


ALDI,     ALFÖLDI TEJ,     KOKÁRDÁS

Csökkent az üzemanyagok ára

Csökkent az üzemanyagok ára


ÜZEMANYAG,     BENZIN,     GÁZOLAJ

hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen