hirdetés
Gazdaság

Nyilvános lesz a paksi bővítés beruházása

A Paks II. beruházásnál minden szerződéses munka előkészítése és lefolytatása a nyilvánosság előtt fog zajlani, teljes összhangban az európai uniós követelményekkel - mondta Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója szerdán a leendő ötös és hatos blokk helyszínén, Pakson.
Paks 2 Visszavonhatatlanul megkezdődik a munka Visszavonhatatlanul megkezdődik a munka (Forrás: AFP/Mychele Daniau)
hirdetés

    "A Roszatom nem látja akadályát annak, hogy 2018 januárjában ezen a helyen megkezdődhessen a felvonulási épületek kivitelezése"

- szögezte le az orosz állami atomenergetikai konszern vezetője, aki népes delegáció élén érkezett az új erőmű számára kijelölt helyszínre. 

    Süli János, a paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezésért felelős tárca nélküli miniszter a találkozón úgy fogalmazott: a Roszatom legmagasabb szintű vezetője jelenlétével is erősíti, hogy visszavonhatatlanul megkezdődik az a munka. Hozzátette, hogy az úgynevezett felvonulási területen 2018 januárjában elkezdődik az első épületek kivitelezése.

    Alekszej Lihacsov elmondta: találkozásuk célja, hogy egyeztessenek a munka megkezdéséhez fontos teendőkről, a "legfontosabb témakörökről annak érdekében, hogy megkezdődjön az építkezés".

    A Roszatom első embere úgy fogalmazott, hogy a két paksi, 3+ generációt képviselő energiablokk szinte testvére annak, amit Szentpétervár mellett rövidesen üzembe fognak helyezni, és teljes mértékben megfelel a legmagasabb szintű követelményeknek.

    Céljuk, hogy negyven százalékos helyi beszállítói arányt érjenek el a beruházás során. Szavai szerint ez elkötelezettség a magyar fél felé, és egyben azt is jelenti, hogy a minőség magas színvonala biztosított lesz a helyi vállalkozók részvétele révén is.

    Kitért arra, hogy paksi tárgyalásán a felvonulási területen végzendő munkák részleteit fogják egyeztetni. Ebben szakaszban a magyar vállalkozások részvétele jóval meg fogja haladni a negyven százalékot - jegyezte meg, hozzátéve: tisztában van azzal, hogy mindig az első fázis a legfontosabb, és kihatása van a továbbiakra.

    "Számunkra kötelező feltétel, hogy az ütemtervet szigorúan tartsuk, az pedig külön öröm, hogy - miként miniszter úr mondta - a magyar fél is elkötelezett abban, hogy a munka ütemterv szerint haladjon"

- fogalmazott Alekszej Lihacsov. Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen