hirdetés
Gazdaság

Több millió forint értékű császárgalócával kereskedett illegálisan egy gombatermesztő

A vádlott Romániából szállította Magyarországra a császárgalócákat.
Gomba A császárgalóca védett gomba (Forrás: Gombaportal.hu)
hirdetés

Gomba-nagykereskedelemmel és vadon termő erdei gombák felvásárlásával foglalkozott a vádlott, méghozzá családi vállalkozásban - írja a HVG.

Még 2016 nyarán utazott Romániába, hogy nagyjából 700 darab, 54 kilogrammnyi császárgalócát vásároljon fel egy ottani kereskedőtől.

Miután megkötötték az üzletet, a vádlott "hőfokszabályozóval és szigeteléssel ellátott autóval" fuvarozta Magyarországra a gombákat, amelyek egyébként nem mérgezőek, de a császárgalóca védett fajta.

Ez azt jelenti, hogy "birtoklásához, valamint az országba történő behozatalához a természetvédelmi hatóság engedélye szükséges".

A vállalkozónak ez nem volt, így az ügyészség megállapítása szerint "megvalósította a természetkárosítás bűntettét".

Ezért akár három évig terjedő szabadságvesztést is kiszabhatnak rá.

A vádlott azonban ezt megúszhatná, ha beismerő vallomást tenne a cégvezető ellen. Amennyiben ez megtörténne, pénzbüntetést kapna, illetve eltiltanák a nagykereskedelemtől, valamint a vadon termő erdei gombák felvásárlásának foglalkozását is el kellene felejtenie.

A császárgalóca értéke darabonként 5 ezer forint, a vállalkozónál talált mennyiség pedig nagyjából 3 millió forintot ér.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen