hirdetés
Gazdaság

Több ezer társasházi lakás kerül a budapesti piacra

A következő fél évben több ezer új építésű társasházi lakás kerül a fővárosi piacra, de egyre több jel mutat arra, hogy nem minden beruházás lesz akkora, mint hirdetik, ráadásul több esetben akár féléves késés is várható a munkaerőhiány miatt – írta az atv.hu az Otthontérkép friss elemzése alapján.
Építkezés A kép illusztráció (Forrás: safetycodes.ab.ca)
hirdetés

Budapesten összesen tizennyolc különböző, 200 vagy ennél több lakást tartalmazó új társasházi projekt van épületben, illetve az építkezés indulása előtti utolsó szakaszában – írja az atv.hu az Otthontérkép elemzése alapján.

A felmérés szerint a nagyobb volumenű beruházások 61 százaléka található a pesti oldalon, emellett azonban Budán is zajlanak jelentős építkezések, az értékesítés pedig mindkét városrészben gőzerővel tart.

Mester Nándor, az Otthontérkép vezető elemzője ugyanakkor intő jelnek nevezte, hogy az év elejéhez képest jelenleg lassabb az értékesítés annak ellenére, hogy egyre több pénz áramlik a bankok és a lakástakarék pénztárak felől a szektorba.

Mint fogalmazott, a rendelkezésre álló pénzzel nem ellensúlyozható a továbbra is növekvő ár – a fejlesztők kénytelenek lehetnek kifizetni az egyre dráguló kivitelezést, majd az emelés nagy részét a vevőre hárítani.

Mester Nándor úgy véli, a vevőjelöltek nagyjából 30-40 százalékának választania kell majd arról, hogy inkább kisebb méretű, de új lakást vesznek-e, feladják-e a kedvenc körzetet egy olcsóbb kerületben épülő társasházért cserébe, esetleg maguk vágnak-e bele az építkezésbe. Újabb lehetőség, hogy lemondanak az új lakásról, és 15-20 százalékkal olcsóbban egy újszerű használtat vesznek.

Újbudán jellemző a legtöbb lakóparki beruházás, ahol a leendő vevők 531 ezer forintos átlagos négyzetméterárral számolhatnak – bár az ár tekintetében a kerületben viszonylag nagy az ingadozás. Általánosságban elmondható, hogy a budai oldalon drágábbak az új építésű lakások.

Az atv.hu megjegyzi, a verseny a vásárlókon túl a fejlesztők között is igen szoros, ugyanis egyes „sztárkerületekben” tucatjával vannak jelen, és lassacskán igazi kihívás lesz a projektgazdák számára, hogy hogyan tudják megnyerni maguknak a vásárlókat.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Nem változik az üzemanyagok jövedéki adója októbertől

Nem változik az üzemanyagok jövedéki adója októbertőlAranyárban lesz a pálinka

Aranyárban lesz a pálinkahirdetés
A tavalyinál több kukorica teremhet idén

A tavalyinál több kukorica teremhet idénhirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen