hirdetés
Gazdaság

Rákkeltő anyag került az IKEA egyes bútoraiba

Egy ideig magas mérgező diklórbenzol tartalmú alapanyaggal látta el a matrac- és bútorgyártó ügyfeleit a BASF német vegyipari óriás egy technológiai hiba miatt – írja a Portfolio.hu. Több bútoráruház, például az IKEA kínálatába is bekerültek az anyag felhasználásával készült termékek, aminek következtében több országban azonnal le is állította az érintett termékek árusítását a vállalat. A lap szerint az ügy Magyarországot is érinti.
IKEA A kép illusztráció (Forrás: focus.de)
hirdetés

A BASF a matracok gyártásához is használatos, úgynevezett poliuretán habot is előállít, amelyet világszerte ötven matrac- és bútorgyártó vállalatnak, köztük európai társaságoknak is szállít. Nyár végén azonban egy gyártási hiba következtében a termékben jelentősen megnövekedett a diklórbenzol jelenléte, amely anyag erősen rákkeltő, légőzszervi megbetegedésekhez vezethet, továbbá károsíthatja a szemeket és a bőrt – számol be róla a Portfolio.hu.

A vegyipari vállalat közlése szerint a veszélyes anyagot augusztus 25. és szeptember 29. között alkalmazták a hab gyártásához, és az ügy mintegy 7500 tonna termék gyártását érintette. Az érintett toluilén-diizocianát nevű anyagot 40 százalékban matracok, 40 százalékban kárpitozott bútorok, a további 20 százalékban pedig „egyéb” termékek, például autóalkatrészek gyártásához használták.

A BASF október elején észlelte a hibát, majd értesítette az ügyfeleit, továbbá közleményt adott ki Németországban arról, hogy a termékek az emberi egészségre nem jelentenek kockázatot. Eddigre már a mérgező alapanyagok legalább negyedét felhasználták a gyártók.

Lengyelországban csak november közepén jelentek meg az esettel kapcsolatos cikkek, miután a lengyel fogyasztóvédelem egy franciaországi civil szervezettől értesült az esetről, aminek nyomán vizsgálatot indítottak. Ekkor kiderült, hogy Lengyelországban is piacra kerültek az érintett termékek.

Magyarországon elsőként a Portfolio írt az ügyről, amely szerint több országban is fellelhetőek a mérgező anyagból gyártott matracok néhány bútor- és lakásfelszerelési áruház kínálatában. A lengyel média szerint az IKEA is kapott a termékekből, így több matractípust is eltávolított az ottani üzleteiből – nem egyértelmű azonban, hogy azokat, akik már vásároltak a kivont termékekből, tájékoztatták-e.

Ezzel szemben Németországban hamar felajánlották a vásárlóknak, hogy amennyiben az érintett termékeket visszaviszik, úgy visszakaphatják a pénzüket, majd további hat országban is azonnali hatállyal leállította több modell gyártását is az IKEA, a már eladott termékeket pedig visszahívták a vételár visszafizetése mellett.

A Portfolio.hu értesülése szerint a magyar piacot is érinti az ügy, egyelőre azonban az IKEA vizsgálja, hogy mely áruházakba kerülhettek be az érintett termékek. A vállalatot október közepén tájékoztatták arról a BASF képviselői, hogy egy gyártási hiba miatt a termékekben megnövekedett a diklórbenzol szinte. Ezt követően az IKEA vizsgálatot indított, ami jelenleg is tart. A vizsgálat első megállapításai szerint a probléma a matracok és bútorhuzatok körébe tartozó IKEA terméket érinthet.

Az IKEA egyben közölte, hogy noha minden termékében tiltja a diklórbenzol használatát, „semmilyen egészségügyi kockázata nincs” a megnövekedett diklórbenzol szintnek, és a magyar vásárlókat nem érinti semmilyen veszély. Közlésük szerint szükség esetén kivonják a veszélyes termékeket a forgalomból.

Frissítés:

Nem került a magyarországi IKEA áruházakba a megnőtt diklórbenzol szintű termékekből.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
150 ezer forint felett illetékköteles az ajándék

150 ezer forint felett illetékköteles az ajándék


ILLETÉK,     AJÁNDÉKOZÁS,     ADÓ

hirdetés
Új védjegy garantálja a magyar hal minőségét

Új védjegy garantálja a magyar hal minőségét


HAL,     MEZŐGAZDASÁG,     FM

Jövőre több pozitív változás lesz a cafeteriában

Jövőre több pozitív változás lesz a cafeteriábanhirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen