hirdetés
Gazdaság

Rákkeltő anyag került az IKEA egyes bútoraiba

Egy ideig magas mérgező diklórbenzol tartalmú alapanyaggal látta el a matrac- és bútorgyártó ügyfeleit a BASF német vegyipari óriás egy technológiai hiba miatt – írja a Portfolio.hu. Több bútoráruház, például az IKEA kínálatába is bekerültek az anyag felhasználásával készült termékek, aminek következtében több országban azonnal le is állította az érintett termékek árusítását a vállalat. A lap szerint az ügy Magyarországot is érinti.
IKEA A kép illusztráció (Forrás: focus.de)
hirdetés

A BASF a matracok gyártásához is használatos, úgynevezett poliuretán habot is előállít, amelyet világszerte ötven matrac- és bútorgyártó vállalatnak, köztük európai társaságoknak is szállít. Nyár végén azonban egy gyártási hiba következtében a termékben jelentősen megnövekedett a diklórbenzol jelenléte, amely anyag erősen rákkeltő, légőzszervi megbetegedésekhez vezethet, továbbá károsíthatja a szemeket és a bőrt – számol be róla a Portfolio.hu.

A vegyipari vállalat közlése szerint a veszélyes anyagot augusztus 25. és szeptember 29. között alkalmazták a hab gyártásához, és az ügy mintegy 7500 tonna termék gyártását érintette. Az érintett toluilén-diizocianát nevű anyagot 40 százalékban matracok, 40 százalékban kárpitozott bútorok, a további 20 százalékban pedig „egyéb” termékek, például autóalkatrészek gyártásához használták.

A BASF október elején észlelte a hibát, majd értesítette az ügyfeleit, továbbá közleményt adott ki Németországban arról, hogy a termékek az emberi egészségre nem jelentenek kockázatot. Eddigre már a mérgező alapanyagok legalább negyedét felhasználták a gyártók.

Lengyelországban csak november közepén jelentek meg az esettel kapcsolatos cikkek, miután a lengyel fogyasztóvédelem egy franciaországi civil szervezettől értesült az esetről, aminek nyomán vizsgálatot indítottak. Ekkor kiderült, hogy Lengyelországban is piacra kerültek az érintett termékek.

Magyarországon elsőként a Portfolio írt az ügyről, amely szerint több országban is fellelhetőek a mérgező anyagból gyártott matracok néhány bútor- és lakásfelszerelési áruház kínálatában. A lengyel média szerint az IKEA is kapott a termékekből, így több matractípust is eltávolított az ottani üzleteiből – nem egyértelmű azonban, hogy azokat, akik már vásároltak a kivont termékekből, tájékoztatták-e.

Ezzel szemben Németországban hamar felajánlották a vásárlóknak, hogy amennyiben az érintett termékeket visszaviszik, úgy visszakaphatják a pénzüket, majd további hat országban is azonnali hatállyal leállította több modell gyártását is az IKEA, a már eladott termékeket pedig visszahívták a vételár visszafizetése mellett.

A Portfolio.hu értesülése szerint a magyar piacot is érinti az ügy, egyelőre azonban az IKEA vizsgálja, hogy mely áruházakba kerülhettek be az érintett termékek. A vállalatot október közepén tájékoztatták arról a BASF képviselői, hogy egy gyártási hiba miatt a termékekben megnövekedett a diklórbenzol szinte. Ezt követően az IKEA vizsgálatot indított, ami jelenleg is tart. A vizsgálat első megállapításai szerint a probléma a matracok és bútorhuzatok körébe tartozó IKEA terméket érinthet.

Az IKEA egyben közölte, hogy noha minden termékében tiltja a diklórbenzol használatát, „semmilyen egészségügyi kockázata nincs” a megnövekedett diklórbenzol szintnek, és a magyar vásárlókat nem érinti semmilyen veszély. Közlésük szerint szükség esetén kivonják a veszélyes termékeket a forgalomból.

Frissítés:

Nem került a magyarországi IKEA áruházakba a megnőtt diklórbenzol szintű termékekből.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Már csak két hétig lehet fizetni a régi 1000 forintosokkal

Már csak két hétig lehet fizetni a régi 1000 forintosokkalCsökkent a benzin és a gázolaj ára

Csökkent a benzin és a gázolaj ára


BENZIN,     GÁZOLAJ,     ÜZEMANYAG

hirdetés
Keddtől fizethetők ki az idei agrártámogatások előlegei

Keddtől fizethetők ki az idei agrártámogatások előlegeiVégleg bezár a Heineken Hungária Zrt. martfűi gyára

Végleg bezár a Heineken Hungária Zrt. martfűi gyára


HEINEKEN,     MARTFŰ,     SOPRON

A zöldségtermés a tavalyihoz hasonlóan, 1,9 millió tonna körül lehet

A zöldségtermés a tavalyihoz hasonlóan, 1,9 millió tonna körül lehethirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen