hirdetés
Gazdaság

800 millió munkahelyet „vehetnek el” a robotok 2030-ra

Akár 800 millió munkavállaló vesztheti el állását 2030-ra, miután a robotikus automatizáció segítségével helyettesítik őket – írja a BBC a McKinsey Global Institute jelentésére hivatkozva.
Robotok A kép illusztráció (Forrás: phoebevmoore.wordpress.com)
hirdetés

A McKinsey intézet 46 országban vizsgálta mintegy 800 foglalkozás várható jövőjét, és arra jutott, hogy a globális munkaerő akár egyötöde is érintetté válhat a robotikus automatizáció következményeit illetően.

A jelentés szerint elképzelhető, hogy a magasabb jövedelmű országokban, így például Németországban és az Egyesült Államokban a munkaerő közel egyharmadát kell majd átképezni. A legsúlyosabban a robotok megjelenése várhatóan a gépkezelőket és az élelmiszeriparban dolgozókat érinti majd.

Az alacsonyabb jövedelmű országok esetében kevesebb forrás áll rendelkezésre az automatizáció előremozdításához, így itt egyelőre kevésbé befolyásolja majd a munkaerőt a robotok megjelenése. Indiában például a jelentés szerzői szerint az állások csupán 9 százalékát helyettesítik majd 2030-ig az újabb technológiák.

A jelentés szerzői szerint különösen sérülékenyek az automatizációra az olyan munkák is, amilyeneket például az asszisztensek, a jelzálog brókerek, könyvelők, illetve a „back-office” dolgozók (vagyis az ügyfelekkel közvetlenül nem érintkező munkatársak) egy része végez.

Azok azonban, akik emberi interakciót igénylő állásokban helyezkednek el – így például az orvosok, tanárok, ügyvédek, pincérek – kevésbé vannak kitéve az automatizáció veszélyeinek. Emellett az olyan alacsonyabb jövedelemmel járó speciális munkahelyeket is kevéssé érinti majd a jelentés szerint a folyamat, mint például a kertészeti munkák, az idősgondozás, vagy éppen a vízvezeték- és gázszerelés.

A fejlett országokban egyre nagyobb szükség lesz a felsőoktatásra, ugyanis egyre kevesebb olyan állás lesz, amelyhez nincs szükség magasabb szintű képzettségre.

Csak az Egyesült Államokban 39-73 millió munkahely szűnhet meg, de a munkahelyüket elvesztő dolgozók közül mindössze nagyjából 20 millióan lehetnek olyanok, akik könnyedén találnak más állást másféle szektorban.

A jelentés szerzői szerint ahhoz hasonló átalakulás lesz megfigyelhető a világon, mint amilyen az 1900-as elején volt jellemző, amikor is a globális ipar a mezőgazdaságról a gyári munkára állt át. Egyúttal megjegyezték azt is, hogy a technológia változásával nemcsak eltűnnek állások, hanem egyben lesznek újak, amelyek megjelennek.

A jelentés szerzői mindennek fényében a kormányokat arra sürgetik, hogy tervezzék meg az állampolgáraik újraképzését.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
150 ezer forint felett illetékköteles az ajándék

150 ezer forint felett illetékköteles az ajándék


ILLETÉK,     AJÁNDÉKOZÁS,     ADÓ

hirdetés
Új védjegy garantálja a magyar hal minőségét

Új védjegy garantálja a magyar hal minőségét


HAL,     MEZŐGAZDASÁG,     FM

Jövőre több pozitív változás lesz a cafeteriában

Jövőre több pozitív változás lesz a cafeteriábanhirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen