Gazdaság

Erősödött a BMI értéke decemberben

A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított 2017. decemberi értéke 60,0 pont volt, 1,2 ponttal magasabb a novemberinél. A korábbi decemberi értékekkel összevetve a legmagasabb 1995 óta, meghaladja a hosszú távú decemberi átlagot (52,1) és az elmúlt három év átlagát is (52,0) - közölte kedden a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).
Számológép A kép illusztráció (Forrás: napi.hu)

A közlemény szerint a felmérésben vizsgált részindexek fele csökkent novemberhez képest, de a változások mértéke csak két esetben haladta meg a 4 százalékpontot.

A termelési mennyiség indexe csökkent novemberi értékéhez képest, de 50,0 pont felett maradt, amivel a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónappal összevetve. Az érték átlag feletti, 1995 óta kétszer volt magasabb az index értéke decemberben.

A foglalkoztatottsági index értéke 50,0 pont fölött maradt, az elmúlt hónapokhoz hasonlóan továbbra is folyamatos növekedésre utal és bár alacsonyabb lett novemberhez képest, ezzel együtt is a második legmagasabb decemberi 1995 óta - közölték.

Az új rendelések indexe némileg nőtt, 50,0 pont felett maradt és az új rendelések állományának emelkedését jelzi az előző hónaphoz viszonyítva. A tavaly decemberi érték átlag felettinek tekinthető 1995 óta, a korábbi évek utolsó hónapjaiban nem volt ennél magasabb érték.

A vásárolt készletek tizenkettedik hónapja bővülnek, a idei decemberi indexérték az elmúlt huszonkét év értékei alapján átlag feletti, egyúttal a legnagyobb decemberi.

A beszerzési mennyiség indexe nőtt novemberi értékéhez képest, 50,0 pont fölötti értéke a beszerzési mennyiség emelkedését jelzi. A vizsgált érték a legmagasabb decemberi adat. A beszerzett mennyiség immár huszonnegyedik hónapja bővült.

A beszerzési árak indexének értéke alacsonyabb lett, de 50,0 pont felett maradt és az árak további emelkedését jelezte a válaszadók szerint. A beszerzési árak a szezonális kiigazításnak köszönhetően huszadik hónapja lesznek magasabbak. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a harmadik legnagyobb decemberi.

A késztermékkészletek szintje decemberben magasabb lett az előző hónaphoz képest, a korábbi decemberi értékeket nézve a tavalyi átlag feletti és a negyedik legnagyobb 1995 óta.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent novemberhez képest, de továbbra is 50,0 pont fölött maradt, a szezonális kiigazításnak köszönhetően 30 hónapja folyamatosan jelzi az import mennyiségének növekedését az előző hónaphoz képest. Az exportindex növekedett az előző hónaphoz képest, és 50,0 pont fölötti értéke az export mennyiségének gyorsabb ütemű bővülését jelzi már 29 hónapja - közölte a MLBKT.

Forrás: MTIHa érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Postai úton zavartalanul érkeznek a nyugdíjak

Postai úton zavartalanul érkeznek a nyugdíjakEgyre népszerűbb a kisadózók tételes adója

Egyre népszerűbb a kisadózók tételes adója


VARGA MIHÁLY,     KATA,     ADÓ

Emelkedett az üzemanyagok ára

Emelkedett az üzemanyagok ára


ÜZEMANYAG,     MOL,     GÁZOLAJ

Immár harmadik éve nem emelik a közmunkások bérét

Immár harmadik éve nem emelik a közmunkások bérétA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen