hirdetés
Gazdaság

Mintegy tíz százalékkal drágulhat a kenyér

Akár tíz százalékkal is drágulhat a liszt, és így hamarosan feltehetőleg a kenyerek, illetve péksütemények esetében is hasonló mértékű áremelkedésre lehet számítani a Népszava szerint.
Kenyér Drágulhat a liszt és a kenyér is (Forrás: pexels.com)
hirdetés

Az őszi áremeléseket követően a malomipar februárban és márciusban újabb 5-5 százalékkal emeli árait, aminek hatására a liszt és a kenyér is drágább lesz – írja a Népszava. A lap szerint ennek oka, hogy a január végi kenyérgabona árak a tavalyiaknál átlagosan 5 ezer forinttal magasabbak.

A kenyérgabona ára jelenleg átlagosan 49,5 ezer forint tonnánként, de a malmi minőségű búza ára általában eléri, vagy meg is haladja az 50 ezer forintot, s a jelentős árkülönbséget a malmok „nem tudják lenyelni” Póts Zsófia, a Gabonaszövetség főtitkára szerint.

Egy, a Népszavának nyilatkozó szakértő szerint a kenyér árának emelése is elengedhetetlen, mivel ennek a terméknek átlagosan 70 százalékát teszi ki a liszt, amely egyben a költségek közel egyharmadát is jelenti. Utóbbi arány a speciális, például rozskenyerek esetében a drágább alapanyag miatt még magasabb.

A liszt árának emelkedésével a kenyér ára megközelítőleg háromnegyedével nőhet a lap szerint, így a lisztár 10 százalékos emelkedése mellett 7-7,5 százalékkal lehet drágább a kenyér. Mindamellett a kenyér árát az is növelheti, hogy a sütőiparban igen sokan dolgoznak minimálbérért vagy szakmai bérminimumért, és előbbi 23, utóbbi 37 százalékos emelkedését a munkaadói járulék 7,5 százalékos csökkentése nem tudta ellensúlyozni. Mindennek tetejébe a vállalkozásoknak közel 30 százalékkal drágul az áram.

A sütőiparban is nagy a szakemberhiány, elsősorban azért, mert a pékek a hazainál akár 3-4-szer magasabb jövedelem hatására külföldre vándorolnak, de emellett a Népszavának nyilatkozó iparági szakértő megjegyezte azt is, hogy hiba volt évekkel ezelőtt megszüntetni a pék-cukrász szakképzést. Noha ezt januártól ismét felvették az Országos Képzési Jegyzékbe, a kiesett éveket és az emiatt hiányzó szakembereket nehéz lesz pótolni.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Teltház várható a szállodákban a hosszú hétvégén

Teltház várható a szállodákban a hosszú hétvégénFelkészült a karácsonyi csomagforgalomra a Magyar Posta és a NAV

Felkészült a karácsonyi csomagforgalomra a Magyar Posta és a NAV


MAGYAR POSTA,     NAV,     CSOMAG

hirdetés
November közepén kezdődik a nyugdíjprémiumok kifizetése

November közepén kezdődik a nyugdíjprémiumok kifizetéseCsökkent az üzemanyagok ára

Csökkent az üzemanyagok ára


ÜZEMANYAG,     BENZIN,     GÁZOLAJ

Már csak két hétig lehet fizetni a régi 1000 forintosokkal

Már csak két hétig lehet fizetni a régi 1000 forintosokkalhirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen