hirdetés
Gazdaság

Idén több hajtatott zöldséget takaríthatnak be a termelők

Az idén kisebb termőterületről a tavalyinál várhatóan több hajtatott zöldséget takaríthatnak be a termelők a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke szerint.
Paradicsom Az üvegházas és fóliás, melegigényes kultúrákból - paprikafélék, paradicsom, uborka - decembertől március végéig a magyar termelés a fogyasztás 20-25 százalékát fedezi (Forrás: pixabay.com)
hirdetés

Ledó Ferenc az MTI-nek elmondta: tavaly az országban 3700-3800 hektáron folyt üvegházakban, fóliákban hajtatott zöldségtermesztés, a termőterület a becslések szerint idén 3600 hektárra csökkenhet. A múlt évben a termelők 440 ezer tonna hajtatott zöldséget takarítottak be, míg idén a legtöbb ilyen fajtánál végzett technológiai korszerűsítésnek köszönhetően 450-460 ezer tonnára emelkedhet a termés, ha nem lesz szélsőséges az időjárás.

Kifejtette, az üvegházas és fóliás, melegigényes kultúrákból - paprikafélék, paradicsom, uborka - decembertől március végéig a magyar termelés a fogyasztás 20-25 százalékát fedezi, áprilisban és májusban pedig növényfajtól függően 40-70 százalékát. A termelők május közepétől november végéig teljesen ellátják a belföldi piacot magyar termékekkel, az import aránya ebben az időszakban 3-6 százalék, amely főleg a választék bővítésére szolgál.

Elmondta: a hidegfóliában termesztett hidegtűrő növényekkel - salátafélék, retek, zöldhagyma, káposztafélék, kínai kel - a téli hónapok kivételével a termelők egész évben biztosítják a magyar piac ellátását, ugyanakkor néhány zöldségfajta - karfiol, retek - esetében magasabb az import aránya, mivel azokat a déli országok olcsóbban állítják elő.

Az elnök szerint a magyar primőráru több szempontból jobb az importnál: a frissesség mellett a belföldön termelt fajták döntő többsége megfelel a magyar fogyasztói elvárásoknak és élelmiszerbiztonsági szempontból is megbízhatóbbak, habár az elmúlt években sokat javult az importtermékek megbízhatósága is. A magyar vásárlók december és március között 10-15 százalékkal is hajlandók többet fizetni a magyar termékekért - tette hozzá.

Kitért arra is, hogy a zöldségtermesztés kibocsátása, a burgonyát leszámítva, a 10-12 milliárd forintos gombatermesztéssel együtt, évente 190-195 milliárd forint, amelyből a hajtatott növények közül a zöldpaprika 28-30 milliárd forintot, a paradicsom 25-28 milliárd forintot, a gyökérzöldségek 15-17 milliárd forintot, a káposztafélék 8-9 milliárd forintot, a hagymafélék pedig 7-8 milliárd forintot tesznek ki.

A zöldségek előállítási költsége növényfajtánként eltérő és a folyó évi költségek szélsőséges határok között mozognak. Egy hektárra vetítve a legkisebb előállítási költsége, négyzetméterenként 600-800 forint, a saláta- és káposztaféléknek van, amelyekből 7-8 millió forint bevétel származik. A legdrágább az üvegházban termesztett cherry paradicsom, előállítási költsége négyzetméterenként 11-14 ezer forint között mozog, ebből 130-170 millió forintnyi bevétel keletkezik - közölte a FruitVeB elnöke.

Forrás: MTI



Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Teltház várható a szállodákban a hosszú hétvégén

Teltház várható a szállodákban a hosszú hétvégén



Felkészült a karácsonyi csomagforgalomra a Magyar Posta és a NAV

Felkészült a karácsonyi csomagforgalomra a Magyar Posta és a NAV


MAGYAR POSTA,     NAV,     CSOMAG

hirdetés
November közepén kezdődik a nyugdíjprémiumok kifizetése

November közepén kezdődik a nyugdíjprémiumok kifizetése



Csökkent az üzemanyagok ára

Csökkent az üzemanyagok ára


ÜZEMANYAG,     BENZIN,     GÁZOLAJ

Már csak két hétig lehet fizetni a régi 1000 forintosokkal

Már csak két hétig lehet fizetni a régi 1000 forintosokkal



hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen