Gazdaság

Baktériummal fertőzött mirelit: Nem hibázott a gyártó

Nem hibázott a gyártó, amelynek bajai üzemében a kilenc halálos áldozattal járó megbetegedésért felelős baktériumot megtalálták – írja a Magyar Idők. A lap szerint megfelelő hőkezeléssel védekezni lehet a Listeria baktérium okozta megbetegedés ellen.
Fagyasztott zöldségek Megfelelő hőkezeléssel védekezni lehet a Listeria baktérium okozta megbetegedés ellen (Forrás: siddhu2020; https://www.flickr.com/photos/38033723@N00/3886965029; CC BY 2.0)

A lap a Nébihtől megtudta, hogy nem hibázott a gyártó, amelynek üzemében az Európában több halálos megbetegedést is okozó baktériumot megtalálták. A Greenyard bajai üzemében tavasz óta tartanak a vizsgálatok, és már a kezdetekben is kimutatták a Listeria monocytogenes baktériumot a hatóságok.

Noha a kórokozó jelenléte egy olyan hűtőipari üzemben önmagában még nem jelent problémát, amelyben nem gyártanak közvetlen fogyasztásra szánt élelmiszert, az egyetlen élelmiszer-előállító üzemben sem lehet jelen. Éppen ezért rendelték el valamennyi, az érintett üzemben 2016 augusztusa és 2018 júniusa között legyártott gyorsfagyasztott zöldség és zöldségkeverék visszahívását.

Az üzemben, ahol több márka termékei is készültek, a szigorított takarítást követően megindult próbatermelés, egyelőre azonban nem kerülhetnek piacra az itt készült termékek. A hatóság kiemelten ellenőriz más hűtőipari üzemeket is, máshol azonban a baktériumot nem találták meg – írja a Magyar Idők.

A lap szerint elsősorban azokban az országokban okozott gondot a kórokozó jelenléte, ahol a zöldséget megfelelő hőkezelés nélkül, például csak forrázva, vagy nyersen, turmixolva is fogyasztják. A baktérium az élelmiszerekben nagyobb fertőzöttség esetén okoz megbetegedést, és elsősorban a csecsemők, a terhes nők, az idősek és a legyengült immunrendszerű emberek a veszélyeztetettebbek.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Egyéves a Mol Limo

Egyéves a Mol LimoSztrájkhelyzet van a Tescónál

Sztrájkhelyzet van a Tescónál


TESCO,     ÁRUHÁZLÁNC,     SZTRÁJK

Ismét emelkedett a gázolaj ára

Ismét emelkedett a gázolaj ára


GÁZOLAJ,     MOL,     ÜZEMANYAG

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen