Gazdaság

Várhatóan drágább lesz a hús és a kenyér is ősztől

Drágább lehet a kenyér és a sertéshús is ősztől mintegy 10-10 százalékkal, miután Európában és Magyarországon is gyengébb volt a gabonatermés – írja a Népszava.
Kenyér A gyengébb gabonatermés miatt a kenyér is drágább lehet (Forrás: pixabay.com / Couleur)

A lap szerint a drágulás nagy részben tudható be annak, hogy idén a szokásosnál gyengébb volt a gabonatermés – szakértők előrejelzése szerint ez évben az elmúlt néhány év legalacsonyabb gabonakészleteire lehet számítani a világon.

A korábbinál kevesebb, a tavalyi 5,2 helyett csak 4,82 millió tonna gabona termett idén hazánkban is, miközben a jellemző 1-1,1 hektár helyett idén csak 947 ezer hektáron folyt gabonatermelés – tudta meg a Népszava Pótsa Zsófiától, a Magyar Gabonafeldolgozók és Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetségnek főtitkárától. A hazai étkezési búza szükséglet és a takarmánybúza iránti kereslet egyaránt 1,2 millió tonnára tehető, ami, ha a tavalyinál drágábban is, de rendelkezésre áll.

Jelenleg 55 ezer forintnál kezdődik az étkezési, illetve euró minőségű búza tonnánkénti ára, míg a legmagasabb minőségű malmi búza tonnánként jellemzően 58 ezer forinttól indul, ám a lap szerint emelkedhetnek az árak, mivel keresleti piac alakult ki. Ennek hatására a malomiparban várhatóan 10-15 százalékkal juthatnak majd hozzá drágábban az idei búzához, ráadásul az energiaárak és a munkabérek emelkedésére is számítaniuk kell, így végső soron a liszt ára is emelkedhet. Mivel a malmok egyszerre 2-3 hónapra elegendő gabonát tudnak felvásárolni, elképzelhető, hogy később még magasabb áron juthatnak hozzá ahhoz.

Ezzel együtt – a kenyér fajtájától függően – akár 25-80 forinttal is többet kell majd fizetni a Népszava szerint, ha a sütőiparnak és a malmoknak sikerül megállapodniuk ősszel a magasabb lisztárról.

Ugyancsak drágulhat a sertéshús – a lapnak Menczel Lászlóné, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elmondta, hogy az előállítási költség akár 70 százalékát a takarmány ára jelenti, s a gabonaárak jelentős emelkedése miatt az ágazat szereplőinek magasabb eladási árért kell majd értékesíteni az állatokat.

„Ez pedig végig gördül a termékláncon és a jelenleginél magasabb árakkal találkozhatunk majd az üzletekben is”

– mondta a VHT titkára.

Egyelőre nem tudni, hogy mennyivel emelkedhet a sertés tőkehús felvásárlási ára, tíz százalékos emelkedés mellett ugyanakkor – elsősorban a minőségi hústermékek esetében – több száz forintos drágulás sem kizárt.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Egyéves a Mol Limo

Egyéves a Mol LimoSztrájkhelyzet van a Tescónál

Sztrájkhelyzet van a Tescónál


TESCO,     ÁRUHÁZLÁNC,     SZTRÁJK

Ismét emelkedett a gázolaj ára

Ismét emelkedett a gázolaj ára


GÁZOLAJ,     MOL,     ÜZEMANYAG

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen