hirdetés
Gazdaság

Idén nem várható nyugdíjkorrekció

Nincsen szükség korrekcióra, ugyanis – a KSH szerint – az áremelkedés nem haladta meg az év eleji nyugdíjemelés mértékét. Nyugdíjprémiumra azonban számíthatnak az érintettek – írja az InfoStart.
Pénz Idén nincs szükség kompenzációra (Forrás: pixabay.com / tomfield)
hirdetés

A tavalyihoz hasonló, novemberi visszamenőleges nyugdíjkorrekció alapja a nyolc havi átlagos infláció mértéke, így fordulhatott elő, hogy mivel az előző évben az év eleji 1,6 százalékos nyugdíjemelésnél nagyobb volt az infláció, e kettő különbözetét megkapták novemberben az érintettek.

Az InfoStart felidézi, visszamenőleges hatállyal kiegészítő nyugdíjemelést kell végrehajtani, amennyiben a fogyasztói árak növekedésének mértéke legalább 1 százalékponttal meghaladja az év eleji nyugdíjemelés mértékét, ennél kisebb eltérés estén a nyugdíjasok egy összegben kapják meg a különbözetet.

Ebben az évben év elején 3 százalékkal nőttek a nyugdíjak, miközben a KSH legfrissebb adatai szerint az infláció nem éri el a 3 százalékot, ezért nincs szükség kompenzációra.

Nyugdíjprémiumra ugyanakkor számíthatnak az idősek, hiszen a novemberi prémiumot akkor kapják a nyugdíjasok, ha a magyar gazdaság növekedése meghaladja a 3,5 százalékot, miközben a költségvetési hiány mértéke is a tervek szerint alakul.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a napokban Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára a Magyar Időknek nyilatkozva ismertette, a legfrissebb adat szerint a második negyedévben 4,8 százalékkal nőtt a GDP, és azzal számolnak, hogy egész évben négy százalék felett lehet a gazdasági bővülés.

Emlékeztetett rá, hogy tavaly fizetett először az állam prémiumot a nyugdíjasoknak, és megjegyezte, a friss, az előzetes várakozásoknál is jobb gazdasági adat alapján ez idén is minden bizonnyal így lesz.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Csökken az üzemanyagok ára

Csökken az üzemanyagok ára


BENZIN,     GÁZOLAJ,     ÜZEMANYAG

hirdetés
Több élelmiszer ára is emelkedhet

Több élelmiszer ára is emelkedhet


ÉLELMISZER,     HÚSOK,     KENYÉR

Nem változik az üzemanyagok jövedéki adója októbertől

Nem változik az üzemanyagok jövedéki adója októbertőlhirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen