Gazdaság

Idén nem várható nyugdíjkorrekció

Nincsen szükség korrekcióra, ugyanis – a KSH szerint – az áremelkedés nem haladta meg az év eleji nyugdíjemelés mértékét. Nyugdíjprémiumra azonban számíthatnak az érintettek – írja az InfoStart.
Pénz Idén nincs szükség kompenzációra (Forrás: pixabay.com / tomfield)

A tavalyihoz hasonló, novemberi visszamenőleges nyugdíjkorrekció alapja a nyolc havi átlagos infláció mértéke, így fordulhatott elő, hogy mivel az előző évben az év eleji 1,6 százalékos nyugdíjemelésnél nagyobb volt az infláció, e kettő különbözetét megkapták novemberben az érintettek.

Az InfoStart felidézi, visszamenőleges hatállyal kiegészítő nyugdíjemelést kell végrehajtani, amennyiben a fogyasztói árak növekedésének mértéke legalább 1 százalékponttal meghaladja az év eleji nyugdíjemelés mértékét, ennél kisebb eltérés estén a nyugdíjasok egy összegben kapják meg a különbözetet.

Ebben az évben év elején 3 százalékkal nőttek a nyugdíjak, miközben a KSH legfrissebb adatai szerint az infláció nem éri el a 3 százalékot, ezért nincs szükség kompenzációra.

Nyugdíjprémiumra ugyanakkor számíthatnak az idősek, hiszen a novemberi prémiumot akkor kapják a nyugdíjasok, ha a magyar gazdaság növekedése meghaladja a 3,5 százalékot, miközben a költségvetési hiány mértéke is a tervek szerint alakul.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a napokban Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára a Magyar Időknek nyilatkozva ismertette, a legfrissebb adat szerint a második negyedévben 4,8 százalékkal nőtt a GDP, és azzal számolnak, hogy egész évben négy százalék felett lehet a gazdasági bővülés.

Emlékeztetett rá, hogy tavaly fizetett először az állam prémiumot a nyugdíjasoknak, és megjegyezte, a friss, az előzetes várakozásoknál is jobb gazdasági adat alapján ez idén is minden bizonnyal így lesz.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Egyéves a Mol Limo

Egyéves a Mol LimoSztrájkhelyzet van a Tescónál

Sztrájkhelyzet van a Tescónál


TESCO,     ÁRUHÁZLÁNC,     SZTRÁJK

Ismét emelkedett a gázolaj ára

Ismét emelkedett a gázolaj ára


GÁZOLAJ,     MOL,     ÜZEMANYAG

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen