hirdetés
Gazdaság

Két nemzetiségi intézménynél talált szabálytalanságokat az ÁSZ

Szabálytalanságokat talált a Szlovák Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium, valamint az Országos Roma Foglalkoztatási Központ 2014 és 2016 közötti működésének ellenőrzésekor az Állami Számvevőszék (ÁSZ).
Papírmunka Az ÁSZ által megfogalmazott javaslatok nyomán az érintetteknek 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük (Forrás: pixabay.com / Oliver Menyhart)
hirdetés

Az ÁSZ keddi, MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, az Országos Szlovák Önkormányzat által működtett intézmény alapítási, irányítási, felügyeleti, ellenőrzési és munkáltatói jogosultságai szabályszerűek voltak, az információs és kommunikációs rendszer működtetése viszont nem.

A vagyongazdálkodás 2014-2015-ben megfelelt az előírásoknak, de 2016-ban az év végi értékeléshez kapcsolódó hibák miatt nem volt szabályos - tették hozzá.

A közlemény szerint az Országos Szlovák Önkormányzat hivatala a pénzügyi gazdálkodást, a bevételek beszedését, a kiadási előirányzatok felhasználását nem a jogszabályok szerint végezte.

Nem felelt meg az előírásoknak a kiadások érvényesítése és utalványozása sem, a nemzeti vagyont pedig nem csak a hasznosítási célra költötték. Az éves költségvetési beszámolókat szabályszerűen készítették el, egy szolgáltatás beszerzésekor viszont nem folytattak le közbeszerzési eljárást - állapította meg az ÁSZ.

A számvevőszék az Országos Roma Foglalkoztatási Központ ellenőrzésekor a fenntartói jogosultságok gyakorlását nem találta szabályszerűnek. Nem felelt meg az előírásoknak az intézmény pénzügyi és vagyongazdálkodása sem.

Nem volt továbbá szabályszerű a központ kontrollkörnyezetének és kockázatkezelési rendszerének létrehozása, nem alakították ki a szervezeti kereteket és a közbeszerzésre vonatkozó eljárásrendet, valamint nem rendelkeztek szervezeti és működési szabályzattal. Az intézményben nem érvényesült az integritás szemlélet, a vezető pedig nem alakította ki a szervezet tevékenységének nyomon követését biztosító rendszert és a belső ellenőrzést - olvasható a közleményben.

Az ÁSZ jelentésében az Szlovák Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium igazgatójának és az Országos Szlovák Önkormányzat vezetőjének hat-hat, az Országos Roma Önkormányzat elnökének három, a hivatal vezetőjének tíz, a foglalkoztatási központ vezetőjének pedig tizenhárom javaslatot fogalmazott meg, ezek nyomán az érintetteknek 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.

Forrás: MTIHa érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Jelentős béremelést kapnak több szektor dolgozói

Jelentős béremelést kapnak több szektor dolgozói2,7 százalékkal emelkednek a nyugdíjak jövőre

2,7 százalékkal emelkednek a nyugdíjak jövőrehirdetés
Majdnem 50 ezer forintot költünk a karácsonyi kiadásokra

Majdnem 50 ezer forintot költünk a karácsonyi kiadásokra


KARÁCSONY,     ÜNNEP,     CIB BANK

Egyre nagyobb a panellakások kereslete

Egyre nagyobb a panellakások kereslete


PANEL,     LAKÁSOK,     INGATLAN

hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen