Gazdaság

A csapadékhiányos, meleg idő miatt is nő a fenyők ára

Idén mintegy ötödével drágábbak lesznek a lucfenyők az előző évhez képest, amiben a meleg, csapadékhiányos időnek is szerepe van – írja a Sonline.
Fenyőfa Idén a csapadékmentes, meleg idő sem kedvezett a fenyőfa termesztőknek (Forrás: pixabay.com / Tesa Robbins)

Csurgón és környékén már javában folyik a készülődés a karácsonyra, hiszen naponta több ezer fenyőt vágnak ki, de a munkák már augusztusban megkezdődtek a jelöléssel – számol be róla a Sonline. A fákat méret és fajta szerint osztályozzák, majd ennek alapján láncfűrésszel vágják ki.

Szabó István, a FenyőFarm Kft. társtulajdonosa a lapnak elmondta, hogy a szokatlanul enyhe ősz miatt a munkát csak tíz nappal később tudták elkezdeni. A száraz időben a fának nem volt elég a nedvességtartalma, s ilyen esetben ha kivágnák, túl korán lehullanának a levelei, míg párás és hűvösebb környezetben a fenyő sokkal tartósabb lesz. A száraz, kemény talaj miatt a földlabdák is széthullanak, ha kiszedik a növényeket – tette hozzá a szakember.

Ebben az évben a lucfenyő az előző évnél az előrejelzés szerint mintegy 20 százalékkal lesz drágább, és noha hiányra nem számítanak, Szabó István úgy véli, a jó minőségű lucfenyőt érdemes lesz időben megvenni, mert az utolsó napokra nem biztos, hogy marad szép.

Újabb tanács, hogy a megvásárolt fát csak fokozatosan vigyük be a meleg lakásba, hiszen hirtelen nagy hőhatás esetén korábban lehullajtja a levelét.

A Sonline cikkében beszámolt arról is, hogy a kereskedők becslései szerint a luc métere 3500-4000, az ezüstfenyőé pedig 4000-4500 forint körül alakul.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Egyéves a Mol Limo

Egyéves a Mol LimoSztrájkhelyzet van a Tescónál

Sztrájkhelyzet van a Tescónál


TESCO,     ÁRUHÁZLÁNC,     SZTRÁJK

Ismét emelkedett a gázolaj ára

Ismét emelkedett a gázolaj ára


GÁZOLAJ,     MOL,     ÜZEMANYAG

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen