Gazdaság

Több milliárdos kárt okozhat hazánkban a spanyol csupaszcsiga

A mára már Magyarország egész területén elterjedt spanyol meztelencsiga hazánkban akár 10 milliárdos nagyságrendű károkat okozhat – ismerteti az InfoStart.hu a Magyar Természettudományi Múzeum és az MTA Növényvédelmi Intézet a magyar lakosság bevonásával készült friss kutatásának eredményeit.
Spanyol csupaszcsiga Mára már szinte mindenhol felbukkan a spanyol csupaszcsiga (By Xauxa Håkan Svensson - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11200581)

2005-ben már végeztek egy hasonló felmérést, amely szerint azonban akkor még csak az ország nyugati felében kezdett terjedni az invazív faj, majd a 2010-ben már arra figyeltek fel, hogy noha az Alföldön csak ritkán találkoztak a kártevővel, az addigra már az egész országban megtalálható volt – számol be róla az InfoStart.hu Páll-Gergely Barna, az MTA Növényvédelmi Intézet osztályvezetőjének tájékoztatása alapján. Az idei kutatás alapján már az Alföldön is terjed a meztelencsiga.

A szakember szerint többen arról számoltak be, hogy a kártevők egészen letarolnak bizonyos konyhakerti, illetve dísznövényeket. A legtöbb észlelés elmondása szerint Budapestről, a Bakony-vidékről, a Zalai-dombvidékről és a Kemeneshátról érkezett, s a kárvetők elleni védekezésre a kereskedelemben kapható csapdákkal, esetleg otthon készített sörcsapdával van lehetőség. Ez viszont nem nyújt végleges megoldást, vagyis folyamatosan gondoskodni kell a csigák elleni védekezésről.

Hatásos lehet azonban az indiai futókacsa, mely elfogyassza a csupaszcsigákat akkor is, amikor azok még kisebbek.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Egyéves a Mol Limo

Egyéves a Mol LimoSztrájkhelyzet van a Tescónál

Sztrájkhelyzet van a Tescónál


TESCO,     ÁRUHÁZLÁNC,     SZTRÁJK

Ismét emelkedett a gázolaj ára

Ismét emelkedett a gázolaj ára


GÁZOLAJ,     MOL,     ÜZEMANYAG

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen