Gazdaság

Döntés születhet a Tescónál a 400 órás munkaidőkerettel kapcsolatosan

A multinacionális vállalatok közül elsőként vállalhatja a Tesco a munkavállalói felé, hogy az elkövetkező két évben nem alkalmazza a túlóratörvény által lehetővé tett 400 órás munkaidőkeretet az áruházaiban – írja a Magyar Idők.
Tesco A lap úgy tudja, a vállalat régiós menedzsmentje fontolóra vette a megállapodást a szakszervezettel. (By No machine-readable author provided. C41n assumed (based on copyright claims). - No machine-readable source provided. Own work assumed (based on copyright claims)., CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=935605)

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete írásban javasolta, hogy kössenek megállapodást az áruházi munkavállalók egészségvédelme érdekében, a Tesco Globál Áruházak Zrt. jogi képviselője ezt a javaslatot a hét elején át is vette – tudta meg a Magyar Idők.

A lap azt írja, a javaslat szerint a munkavállaló garantálná, hogy 2020-ig nem alkalmazná az áruházaiban és logisztikai központjaiban a 400 órás munkaidőkeretet, és a korábbi 250 óra rendkívüli munkaidőn túl nem kötne megállapodást önkéntes túlmunkára a dolgozóival. 

Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke úgy véli, hogy a Tesco dolgozói már most is túlterheltek, nem megfelelő a fizikai és szellemi regenerálódásuk, és a táppénzen lévő munkavállaló „a legkevésbé hatékony a termelés szempontjából”, ami a munkáltatónak sem lehet érdeke. Ellenben a rendkívüli túlóráztatás lehetőségének kizárása vonzóbbá tehetné a Tescót, s növelhetné annak munkaerő-megtartó és -szerző képességét.

A Tesco sajtóosztálya a Magyar Idők megkeresésére közölte, hogy január hetedikén kapták meg, jelenleg pedig tanulmányozzák a szakszervezet javaslatát.

Emellett azonban felhívták a figyelmet arra, hogy országos átlagban jelenleg az áruházlánc a 250 órás túlórakeretet sem használja ki, csupán egyes régiókban és munkakörökben fordul elő, hogy egyes dolgozók esetében a túlóra elérheti a 250 órát. Emellett emlékeztettek rá, hogy túlórát havonta fizetik ki a dolgozóknak, s eddig sem éltek a jogszabály által megengedett egyéves elszámolási lehetőséggel.

A lap úgy tudja, a vállalat régiós menedzsmentje fontolóra vette a megállapodást a szakszervezettel. Hasonló, ámde az áruházláncnál zajló bértárgyalásoktól független megállapodást a Magyar Idők szerint más vállalatoknál is kezdeményezhetnek a szakszervezeti képviselők.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Egyéves a Mol Limo

Egyéves a Mol LimoSztrájkhelyzet van a Tescónál

Sztrájkhelyzet van a Tescónál


TESCO,     ÁRUHÁZLÁNC,     SZTRÁJK

Ismét emelkedett a gázolaj ára

Ismét emelkedett a gázolaj ára


GÁZOLAJ,     MOL,     ÜZEMANYAG

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen