Gazdaság

Immár harmadik éve nem emelik a közmunkások bérét

Ebben az évben sem emelik a közmunkások bérét, amely így már harmadik éve változatlan. Mivel pedig a minimálbér összege nőtt, a közmunkások keresete reálszinten veszített értékéből – írja az mfor.hu.
Pénz Reálszinten veszített értékéből a közmunkások keresete. (Forrás: pixabay.com / Mimzy)

Tavaly augusztusban a kormany.hu oldalra véletlenül kikerült egy, a közfoglalkoztatással összefüggő rendeletek módosítására irányuló rendelettervezethez csatolt dokumentum, amely szerint a Belügyminisztérium idén sem tervez a közmunkás bérekhez nyúlni – idézi fel az mfor.hu. A portál szerint ugyanerre enged következtetni egy nemrégiben közzétett tájékoztató is.

Mint írják, a Mi mennyi 2019-ben? Nevezetű tájékoztató szerint ebben az évben is bruttó 81 530 forint (nettó 54 217 forint) lesz a 8 órás közfoglalkoztatotti bér, míg a szakképzett közmunkás bér 106 555 forint (nettó 70 859).

A portál felhívja a figyelmet arra, hogy a közmunkásbér így már három éve változatlan, miközben ugyanebben az időszakban a nettó minimálbér 16,8 százalékkal nőtt, s a kumulált infláció meghaladja az 5,5 százalékot is – vagyis reálszinten veszített értékéből a közmunkások keresete.

A közfoglalkoztatottak 2011-ben a nettó minimálbér 77,6 százalékát vihették haza, ugyanakkor mára már csak annak 54,7 százalékát keresik, amivel majdnem hogy a piacon elérhető legkisebb bér felét kapják csupán.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Egyéves a Mol Limo

Egyéves a Mol LimoSztrájkhelyzet van a Tescónál

Sztrájkhelyzet van a Tescónál


TESCO,     ÁRUHÁZLÁNC,     SZTRÁJK

Ismét emelkedett a gázolaj ára

Ismét emelkedett a gázolaj ára


GÁZOLAJ,     MOL,     ÜZEMANYAG

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen