Nemzetközi

A Kremlnek nincs információja a volt orosz kém angliai mérgezéséről

A Kremlnek nincs információja arról, hogy mi állhatott az orosz katonai hírszerzés volt ezredesének állítólagos mérgezése mögött - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden Moszkvában újságíróknak.

A 66 éves Szergej Szkripalt súlyos mérgezéses tünetekkel az angliai Salisbury kórházában kezelik, válságos állapotban van. Az orosz férfit és egy nőismerősét eszméletlenül találták a város egyik bevásárlóközpontja előtt egy padon. Hétfő este a hatóságok még nem tudták, hogy bűncselekmény történt-e.

Az orosz férfi tíz éven át dolgozott a brit külső hírszerzésnek (MI6), és Nyugat-Európában tevékenykedő orosz ügynökök tucatjait buktatta le. A hivatalos orosz vád szerint ezért 100 ezer dollárt kapott az MI6-től. Szkripalt 2006-ban Oroszországban 13 év fegyházra ítélték, ám 2010-ben, Dmitrij Medvegyev akkori elnöktől kegyelmet kapott, és egy orosz-amerikai kémcsere során Nagy-Britanniába távozhatott.

A Szkripal-ügyet brit médiabeszámolók párhuzamba állították a London és Moszkva kapcsolatát több mint egy évtizede mérgező Litvinyenko-gyilkossággal. Alekszandr Litvinyenkót, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) egykori alezredesét, aki szembefordult az orosz kormánnyal, és 2000-ben Londonba emigrált, 2006 novemberében, polónium 210-es sugárzó izotóppal ölték meg.

"Nem tudok semmilyen reagálást kifejteni, mert nem áll rendelkezésünkre semmilyen információ"

- mondta Peszkov, hozzátéve, a Kreml nem tudja, hogy az incidens mivel állhat összefüggésben, és hogy mivel foglalkozhatott Szkripal az elmúlt időben.

A szóvivő szerint Moszkva, bár nem kapott felkérést arra, hogy vegyen részt a történtek okainak feltárásában, mindig nyitott az együttműködésre. Peszkov arra a kérdésre sem tudott válaszolni, hogy Szkripal megtartotta-e orosz állampolgárságát. Azokkal az állításokkal kapcsolatban, amelyek szerint Oroszországnak köze lehet a történtekhez, a szóvivő megjegyezte, hogy az azokat hangoztató nyugati szakértők "nem sokat várattak magukra".

Más témákról szólva Peszkov egyebek között hangsúlyozta, hogy Oroszország álláspontja a Kelet-Ukrajnába vezénylendő békefenntartókkal kapcsolatban változatlan maradt. Moszkva továbbra is úgy gondolja, hogy a nemzetközi missziók fogadása kizárólag a Donyec-medencei "köztársaságok" képviselőinek beleegyezése esetén lehetséges.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a vasárnap lezajlott választásokat Moszkva Olaszország belügyének tekinti, és "virágzó jövőt" kívánt Európának.

Forrás: MTI

Dmitrij Peszkov Peszkov arra a kérdésre sem tudott válaszolni, hogy Szkripal megtartotta-e orosz állampolgárságát (Forrás: Kremlin.ru)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen