Életmód

A levendula lett az év gyógynövénye

A napjainkban a kertekben is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő, tetszetős megjelenésű és finom illatú levendula lett 2018-ban az év gyógynövénye a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság döntése alapján. A valódi levendula – másként, keskenylevelű levendula – az ajakosok családjába tartozó, 40-60 centiméter magasra növő, félgömb alakú örökzöld, évelő félcserje, amely jellemzően június végén bontja virágait.
Levendula A levendulát már az ókorban és a középkorban is használták a sebek fertőtlenítésére és az álmatlanság kezelésére (Forrás: pexels.com)

Az Év Gyógynövényét 2013-tól kezdődően évente megválasztja a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság, eddig – ilyen sorrendben – a máriatövis, a citromfű, a galagonya, a kamilla, valamint a mák, az idei évben pedig a levendula érdemelték ki ezt a címet.

Ezt a mediterrán vidékről származó növényt már több ezer éve ismerik és alkalmazzák, manapság Európában elsősorban a keskenylevelű levendulát (Lavandula angustifolia) termesztik gyógyászati célra – olvasható az evgyogynovenye.hu oldalon.

A levendulát az ókorban sebek fertőtlenítésére és álmatlanság kezelésére használták, azt ugyanakkor nem lehet biztosan tudni, hogy a keskenylevelű levendulát, netán egy rokon fajt használták ekkor. A keskenylevelű levendula Európában a Benedek-rendi szerzetesek révén terjedt el, a Pannonhalmi Főapátság kertjében már a 17. század óta megtalálható. 1920-ban Bittera Gyula indította el hazánkban – a Tihanyi Félszigeten – a levendula ipari célú termesztését, amihez Franciaországból származó töveket használt.

A levendulának napjainkban a virágát, illetve az illóolaját alkalmazzák, utóbbit tartják a hatás szempontjából a legfontosabbnak. A növény virágzata nagyjából 1-3 százalék illóolajat tartalmaz, ennek legfontosabb összetevői a linalool és a linalil-acetát.

Tudományos bizonyítékok is igazolják a nyugtalanság, álmatlanság és emésztési panaszok kezelésében a levendula hatásosságát, valamint jelenleg vizsgálatok folynak a növény virágának ígéretes antibakteriális, antioxidáns, sebgyógyító, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatásaival kapcsolatosan.

A levendula nyugtató, elalvást segítő hatása az illóolaj inhalálásával, de akár teaként alkalmazva is érvényesül – utóbbi esetben egy-két kávéskanálnyi virágzatból készíthetünk egy csésze forrázatot.

Annak is hasonló a hatása, ha ellenőrzött, gyógyszerkönyvi minőségű illóolajból 1-4 cseppet kockacukorra cseppentünk, de készíthetünk akár nyugtató fürdőt is, amihez 20-100 gramm levendulavirágzatból 2 liter vízzel érdemes főzetet készíteni, amelyet aztán a fürdővízhez adhatunk.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen