Tech

A Nissan meglepő tárgyat ruházott fel „önvezető képességgel”

Számtalan, a hétköznapokban is használatos tárgyról el lehet képzelni, hogy önvezető funkcióval ruházzák fel, kérdés, hogy vajon miért éppen a papucs ragadta meg a Nissan tervezőinek fantáziáját...?
Önvezető papucs A vendégházban egyebek mellett önvezető párna és asztal is van (Forrás: YouTube / Nissan)

A Panasonic önvezető hűtője után, gondolhatnánk, nagy meglepetés talán nem érhet, ha az autonóm funkciókkal felszerelt hétköznapi tárgyakról esik szó. A Nissan viszont nehezen érthető módon papucsok számára tette lehetővé, hogy használat után automatikusan a „helyükre menjenek”.

A lábbeliket egy hagyományos japán vendégházba helyezték el, a Tokiótól délre található Hakone településen. A házba betérő vendégeket elsőként maguk a papucsok köszöntik, majd gombnyomásra illedelmesen vissza is gurulnak a helyükre, ha használat után a helyiség bármely pontján leveszi őket a vendég a lábáról.

A papucsok önvezető funkciói viszonylag nagy hasonlóságot mutatnak azokhoz, amelyekkel a Nissan elektromos autóját, a Nissan Leaf-et látták el. Utóbbi egyébként a CES-en ebben az évben a Best of Innovation, vagyis a „legjobb innovációnak” járó díjat zsebelte be.

Minden egyes önvezető papucson apró kerekek és érzékelők helyezkednek el, amelyek segítségével autonóm módon szelhetik át a vendégház fa padlóját, és érkezhetnek meg a kívánt helyre, ahol aztán addig parkolnak, amíg ismét szükség nem lesz rájuk.

A Nissan természetesen nem azt szeretné elérni, hogy az önvezető papucsok meghódítsák a háztartásokat – a különös akcióval az a céljuk, hogy felhívják a figyelmet az automatizált vezetési technológiákra azáltal, hogy hétköznapi tárgyakat ruháznak fel hasonló képességekkel.

„Az önmaguktól parkoló papucsokkal az volt a tervünk, hogy felhívjuk a figyelmet az automatizált vezetési technológiákra, valamint azok lehetséges, nem vezetéssel összefüggő alkalmazására”

– fogalmazott Nick Maxfield, a Nissan szóvivője.

A vendégházban egyébként a papucsokon túl szőnyegeket és hagyományos, alacsony asztalkákat is felszereltek az önvezetés képességével.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen