Nemzetközi

Az ENSZ „apokalipszistől” tart Szíriában

Said Raad al-Hussein, ENSZ-főbiztos éves jelentésében a világszerte zajló emberi jogi sérelmekre hívja fel a figyelmet.

Said Raad al-Hussein, ENSZ-főbiztos éves beszámolója alapján világszerte több mint 50 országban sérülnek az emberi jogok, ami sok esetben brutális méreteket ölt. Ezért a jelenségért Hussein szerint az autokrata politikus típusok tehetők felelőssé, akik nem csak tekintélyelvűek, de politikai céljaik elérése érdekében ravasz, széthúzó, viszálykodó, intoleráns magatartást tanúsítanak. 

A legdurvább emberi jogi sérelmeket ENSZ adatok szerint jelenleg a Közel-Keleten és Ázsiában követik el. Kelet-Gúta ostromára, ahol mintegy 400 ezer civil küzd a túlélésért, semmiféle mentség nincs. Hussein a katasztrófa felé vezető irány azonnali visszafordítására szólított fel Szíriában, vádolva a szír kormányt, hogy "apokalipszisbe" sodorja az országot.

Jemenben, Libiában és a Fülöp-szigeteken szintén sérülnek az emberi jogok. Burmán arra utaló jelek vannak, hogy folytatódnak az etnikai tisztogatások. 

Hussein továbbá elítélt számos EU-országot is a menekültválságban tanúsított magatartásáért, például azzal kapcsolatban, hogy sokan igyekeznének a menekülteket feltartóztatni a Földközi-tengernél. A Líbiába történő visszatoloncolás elvileg tilos, mert ott  a migránsok erőszaknak, kínzásoknak vannak kiteve.

Kelet-Gúta, február eleje Kelet-Gúta, február eleje (Forrás: spiegel.de)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen