Külföld

Az Európai Parlament támogatja az óraátállítás felülvizsgálatát

Az Európai Parlament támogatja az óraátállítás felülvizsgálatát, aminek következtében elképzelhető, hogy a jövőben nem kellene a téli és nyári időszámítás szerint átállítani az órákat.
Zsebórák Az óraátállításnak bírálói és támogatói is akadnak (Forrás: pexels.com)

Az uniós törvényhozók az Európai Bizottságot arra szólították, hogy kezdje mindenre kierjedően kiértékelni a jelenleni rendszert, és szükség esetén álljon elő új tervekkel.

A jelenlegi rendszer támogatói azzal érvelnek, hogy az óraátállítás hatására energiát spórolunk, valamint a közlekedési balesetek száma is mérséklődik – bírálói viszont arra figyelmeztetnek, hogy az óraátállítás hosszú távú egészségügyi problémákat idézhet elő.

A jelenlegi uniós szabályozás előírja, hogy egy azonos időpontban tavasszal és ősszel egy órával előre-, illetve visszaállítsák az időt mind a 28 tagállamban.

Az óraátállítás révén nyáron egy órával tovább van világos, míg télen egy órával hamarabb kezdődnek a nappali fényviszonyok reggel. A rendszert illető pozitívomokról vagy éppen negatívumokról azonban világszerte vita folyik.

Múlt hónapban Finnország indított petíciót az óraátállítás eltörléséért az Európai Unióban, ahol több mint 70 ezer aláírást sikerült összegyűjteniük.

A strasbourgi vitán Karima Delli EP-képviselő azt mondta, hogy a tavaszi óraátállítás következtében az emberek fáradtabbak lettek, és valójában növekedett a balesetek száma, mindezt pedig korábbi tanulmányokra hivatkozva állította. Mindamellett nem tartotta elég meggyőzőnek az energia-megtakarítást illető becsléseket sem.

Hilde Vautmans belga EP-képviselő ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy az óraátállítás eltörlésével vagy a nyári időszak hét hónapjában veszítenénk el minden egyes napon egy-egy nappali órát, vagy pedig a gyerekeket kellene a tél öt hónapjában a sötétben iskolába küldeni.

2014-ben Oroszország állandó téli időszámításra állt át, miután kudarcos volt az egy évig tartó nyári időszámítás bevezetése – amely orosz parlamenti képviselők szerint stresszhez és egészségügyi problémákhoz vezetett, különösen az ország északi részén, ahol sokkal tovább voltak sötétek a reggelek a hideg téli hónapokban is.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Országos járványnak nyilvánították az infleunzát Romániában

Országos járványnak nyilvánították az infleunzát RomániábanElfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristát

Elfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristátA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen