hirdetés
Sport

Az orosz és a szaúdi válogatott lép pályára a vb első mérkőzésén

Oroszország 5-0-ra győzött Szaúd-Arábia ellen

A 2018-as, oroszországi labdarúgó-világbajnokság első meccsén a házigazda oroszok és a szaúdi válogatott lép pályára a Luzsnyiki Stadionban, tulajdonképpen közvetlenül a megnyitó ünnepséget követően. A világranglista alapján a mezőny két leggyengébb csapata mérkőzik meg egymással, hiszen a világranglistán a szaúdi válogatott a 67., az orosz pedig a 70. helyet foglalja el.
Luzsnyiki Stadion A 2018-as, oroszországi labdarúgó-világbajnokság első meccsén a házigazda oroszok és a szaúdi válogatott lép pályára a Luzsnyiki Stadionban (Forrás: Flickr / Konstantin Malanchev; https://www.flickr.com/photos/hombit/6668190627; CC BY 2.0)
hirdetés

A 21. labdarúgó-világbajnokság első mérkőzésén a házigazda oroszok lépnek pályára a szaúdiak ellen, a mérkőzés játékvezetője az argentin Nestor Pitana.

A mérkőzésről

A világranglista 70. (Oroszország) és 67. (Szaúd-Arábia) helyén szereplő csapata találkozik a ma esti mérkőzésen, előzőleg a két válogatott egyszer mérkőzött meg egymással. Az 1993. októberi meccsen a szaúdiak győztek 4-2-re.

Az orosz válogatott az utóbbi időszakban a nagy tornákon rendre gyengén szerepeltek, ráadásul tavaly októberi, a dél-koreai csapattal szemben aratott győzelmüket három döntetlent és négy vereséget értek el hét barátságos mérkőzésen.

A szaúdi válogatott ebben az évben kilenc barátságos mérkőzésen vett részt, amelyből öt végződött számukra vereséggel, három sikerrel, egy pedig döntetlennel.

Érdekességek Oroszországról

Oroszországnak az idei a 11. világbajnoki szereplése, először 1958-ban vehettek részt vb-n, s legjobb eredményük egy negyedik hely volt, 1966-ban. Legendás futballistájuk volt Lev Ivanovics Jasin – aki 1954 és 1970 között játszott a válogatottban, s pályafutása alatt 74 alkalommal lépett pályára a szovjet válogatottban, amelynek tagjaként három világbajnokságon játszott – és Valentyin Valentyinovics Ivanov – 59 válogatottsággal és 26 góllal – is. Jelenlegi „futballsztárjaik” közt szerepel Fjodor Szmolov, Igor Vlagyimirovics Akinfejev, és Sztanyiszlav Szalamovics Csercseszov szövetségi kapitány is.

Érdekességek Szaúd-Arábiáról

A „Zöld Sólymok” negyedik alkalommal szerepelnek világbajnokságon, először 1994-ben kerültek a vb mezőnyébe, s ekkor is érték el legjobb eredményüket is, ami egy nyolcaddöntős szereplés volt. Legismertebb labdarúgóik közé tartozik Sami Al-Jaber 46 góllal és 156 válogatottsággal, Saeed Al-Owairan 75 válogatottsággal és 24 góllal, míg jelenlegi játékosai közül említésre méltó Osama Hawsawi, Mohammad Al-Sahlawi és Juan Antonio Pizzi szövetségi kapitány is.

Kezdetét vette a mérkőzés.

A szaúdiak kezdtek. A második percben az oroszoké az első lehetőség, majd a harmadikban érkezik az első orosz szöglet is. Az ötödik perc körül a szaúdiak már viszonylag sikeresen próbálkoznak a labdabirtoklással, majd a szaúdi lövést az orosz védőknek sikerült blokkolni. A hetedik perc körül ismét az oroszoknál a labda, előbb Szamedov, majd Golovin lövését tisztázták a szaúdiak, de Zsirkovnak sikerült visszaszereznie a labdát. Orosz szöglet következett – majd a 12. percben Zsirkov a harmadik szögletét végzi. 

Megvan az első gól - Jurij Gazinszkij fejelte be. Oroszország a 14. percben vezet. Érdekesség, hogy ez Gazinszkij első gólja a válogatottban. 

A 15. percben kis híján újabb orosz gól érkezett, de Szmolov fejelését mentette al-Majuf. A 21. percben az első szúdi szögetre kerül sor. A 24. percben csere az oroszoknál: Dzagojev sérülés miatt lejön, Cserisev érkezik a helyére. A 28. percben a szaúdi Salem jóval a kapu fölé lőtte a labdát. A 35. percben az oroszok veszélyes támadását a szaúdiaknak sikerült tisztáznia. 

A 43. percben Cserisev belőtte a mérkőzés második gólját - ezzel az orosz válogatott már 2-0-ra vezet. 

Két perc a hosszabbítás.

Az első félidő végén tehát Oroszország vezet 2-0-ra.

Elkezdődött a második félidő, egyik oldalon sem volt csere. Az 51. percben Szamedov jócskán a kapu fölé lőtte a labdát. Az 55. perc körül jó ideig a szaúdiaknál a labda, majd egy nagy helyzet ígérkezett, de nem sikerült a szépítés. A 63. percben csere a szaúdiaknál: Abdullah Otajf helyére Fahad al-Muvallad érkezik. Eközben az orosz csapatnál is volt csere, itt Szamedov hagyta el a pályát, a helyére Kuzjajev érkezett. A 68. percben újabb orosz lehetőség, de Golovin lövése csak majdnem lett gól... A lelátón közben mexikói hullám és hangos szurkolás, de fakanalat nem nagyon látni vagy hallani. A 70. percben érkezik a pályára Dzjuba Szmolov helyébe.

A 72. percben újabb orosz gól! Dzjuba lőtte be, ezzel az oroszok már 3-0-ra vezetnek. 

A 74. percben cserével próbálkoznak a szaúdiak: al-Sehri távozik a pályáról, Bahebri érkezik. A 84. percben újabb csere a szaúdiaknál Mohammad al-Szahlavi helyébe érkezik Muhannad Assziri. A 88. percben Alekszandr Golovin sárga lapot kapott - ez volt a mérkőzésen az első. Három perc a hosszabbítás.

A negyedik orosz gól! A hosszabbítás első percében szép gólt lőtt be Cserisev. És még a végére egy ötödik orosz gól is érkezett, ezt Golovin lőtte be. 

A végeredmény tehát:

Oroszország - Szaúd-Arábia: 5 - 0 Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Egyesült Államok Nagydíja - Hamilton a pole pozícióban

Egyesült Államok Nagydíja - Hamilton a pole pozícióban


USA,     FORMA 1,     LEWIS HAMILTON

hirdetés
Elhunyt Magos Judit hatszoros Eb-aranyérmes asztaliteniszező

Elhunyt Magos Judit hatszoros Eb-aranyérmes asztaliteniszezőAz utcán támadtak rá a kétgyermekes magyar futónőre

Az utcán támadtak rá a kétgyermekes magyar futónőreA tallinni döntetlennel már nem juthat fel a válogatott

A tallinni döntetlennel már nem juthat fel a válogatotthirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen