hirdetés
Sport

Az orosz és a szaúdi válogatott lép pályára a vb első mérkőzésén

Oroszország 5-0-ra győzött Szaúd-Arábia ellen

A 2018-as, oroszországi labdarúgó-világbajnokság első meccsén a házigazda oroszok és a szaúdi válogatott lép pályára a Luzsnyiki Stadionban, tulajdonképpen közvetlenül a megnyitó ünnepséget követően. A világranglista alapján a mezőny két leggyengébb csapata mérkőzik meg egymással, hiszen a világranglistán a szaúdi válogatott a 67., az orosz pedig a 70. helyet foglalja el.
Luzsnyiki Stadion A 2018-as, oroszországi labdarúgó-világbajnokság első meccsén a házigazda oroszok és a szaúdi válogatott lép pályára a Luzsnyiki Stadionban (Forrás: Flickr / Konstantin Malanchev; https://www.flickr.com/photos/hombit/6668190627; CC BY 2.0)
hirdetés

A 21. labdarúgó-világbajnokság első mérkőzésén a házigazda oroszok lépnek pályára a szaúdiak ellen, a mérkőzés játékvezetője az argentin Nestor Pitana.

A mérkőzésről

A világranglista 70. (Oroszország) és 67. (Szaúd-Arábia) helyén szereplő csapata találkozik a ma esti mérkőzésen, előzőleg a két válogatott egyszer mérkőzött meg egymással. Az 1993. októberi meccsen a szaúdiak győztek 4-2-re.

Az orosz válogatott az utóbbi időszakban a nagy tornákon rendre gyengén szerepeltek, ráadásul tavaly októberi, a dél-koreai csapattal szemben aratott győzelmüket három döntetlent és négy vereséget értek el hét barátságos mérkőzésen.

A szaúdi válogatott ebben az évben kilenc barátságos mérkőzésen vett részt, amelyből öt végződött számukra vereséggel, három sikerrel, egy pedig döntetlennel.

Érdekességek Oroszországról

Oroszországnak az idei a 11. világbajnoki szereplése, először 1958-ban vehettek részt vb-n, s legjobb eredményük egy negyedik hely volt, 1966-ban. Legendás futballistájuk volt Lev Ivanovics Jasin – aki 1954 és 1970 között játszott a válogatottban, s pályafutása alatt 74 alkalommal lépett pályára a szovjet válogatottban, amelynek tagjaként három világbajnokságon játszott – és Valentyin Valentyinovics Ivanov – 59 válogatottsággal és 26 góllal – is. Jelenlegi „futballsztárjaik” közt szerepel Fjodor Szmolov, Igor Vlagyimirovics Akinfejev, és Sztanyiszlav Szalamovics Csercseszov szövetségi kapitány is.

Érdekességek Szaúd-Arábiáról

A „Zöld Sólymok” negyedik alkalommal szerepelnek világbajnokságon, először 1994-ben kerültek a vb mezőnyébe, s ekkor is érték el legjobb eredményüket is, ami egy nyolcaddöntős szereplés volt. Legismertebb labdarúgóik közé tartozik Sami Al-Jaber 46 góllal és 156 válogatottsággal, Saeed Al-Owairan 75 válogatottsággal és 24 góllal, míg jelenlegi játékosai közül említésre méltó Osama Hawsawi, Mohammad Al-Sahlawi és Juan Antonio Pizzi szövetségi kapitány is.

Kezdetét vette a mérkőzés.

A szaúdiak kezdtek. A második percben az oroszoké az első lehetőség, majd a harmadikban érkezik az első orosz szöglet is. Az ötödik perc körül a szaúdiak már viszonylag sikeresen próbálkoznak a labdabirtoklással, majd a szaúdi lövést az orosz védőknek sikerült blokkolni. A hetedik perc körül ismét az oroszoknál a labda, előbb Szamedov, majd Golovin lövését tisztázták a szaúdiak, de Zsirkovnak sikerült visszaszereznie a labdát. Orosz szöglet következett – majd a 12. percben Zsirkov a harmadik szögletét végzi. 

Megvan az első gól - Jurij Gazinszkij fejelte be. Oroszország a 14. percben vezet. Érdekesség, hogy ez Gazinszkij első gólja a válogatottban. 

A 15. percben kis híján újabb orosz gól érkezett, de Szmolov fejelését mentette al-Majuf. A 21. percben az első szúdi szögetre kerül sor. A 24. percben csere az oroszoknál: Dzagojev sérülés miatt lejön, Cserisev érkezik a helyére. A 28. percben a szaúdi Salem jóval a kapu fölé lőtte a labdát. A 35. percben az oroszok veszélyes támadását a szaúdiaknak sikerült tisztáznia. 

A 43. percben Cserisev belőtte a mérkőzés második gólját - ezzel az orosz válogatott már 2-0-ra vezet. 

Két perc a hosszabbítás.

Az első félidő végén tehát Oroszország vezet 2-0-ra.

Elkezdődött a második félidő, egyik oldalon sem volt csere. Az 51. percben Szamedov jócskán a kapu fölé lőtte a labdát. Az 55. perc körül jó ideig a szaúdiaknál a labda, majd egy nagy helyzet ígérkezett, de nem sikerült a szépítés. A 63. percben csere a szaúdiaknál: Abdullah Otajf helyére Fahad al-Muvallad érkezik. Eközben az orosz csapatnál is volt csere, itt Szamedov hagyta el a pályát, a helyére Kuzjajev érkezett. A 68. percben újabb orosz lehetőség, de Golovin lövése csak majdnem lett gól... A lelátón közben mexikói hullám és hangos szurkolás, de fakanalat nem nagyon látni vagy hallani. A 70. percben érkezik a pályára Dzjuba Szmolov helyébe.

A 72. percben újabb orosz gól! Dzjuba lőtte be, ezzel az oroszok már 3-0-ra vezetnek. 

A 74. percben cserével próbálkoznak a szaúdiak: al-Sehri távozik a pályáról, Bahebri érkezik. A 84. percben újabb csere a szaúdiaknál Mohammad al-Szahlavi helyébe érkezik Muhannad Assziri. A 88. percben Alekszandr Golovin sárga lapot kapott - ez volt a mérkőzésen az első. Három perc a hosszabbítás.

A negyedik orosz gól! A hosszabbítás első percében szép gólt lőtt be Cserisev. És még a végére egy ötödik orosz gól is érkezett, ezt Golovin lőtte be. 

A végeredmény tehát:

Oroszország - Szaúd-Arábia: 5 - 0 Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Fucsovics újabb háromszettes meccset nyert meg

Fucsovics újabb háromszettes meccset nyert megVégső búcsú Szepesi Györgytől

Végső búcsú Szepesi Györgytőlhirdetés
Babos: ezt elszúrtam

Babos: ezt elszúrtamhirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen