Tech

Bemutatták az új iPhone-okat

Az Apple szerdán mutatta be új készülékeit: a tetszetősen újratervezett, EKG-val felszerelt és a nagyobb eséseket is figyelő Apple Watch-ot, valamint az iPhone X modellfrissítéseit is. Ezúttal három telefont ismerhettünk meg: az iPhone XS-t, az iPhone XS Max-ot, és az iPhone XR-t, és kiderült, hogy – az előzetesen kiszivárgott információknak megfelelően – tényleg elérhető lesz 512 GB-os változat is.
iPhone-ok Három új okostelefont mutattak be (Forrás: Apple / YouTube)

Az Apple Watch elsősorban az egészséget figyelő új funkciókat kapott amellett, hogy igazán tetszetősen újratervezték – egyebek mellett mintegy 30 százalékkal lett nagyobb a kijelző, és az okosóra egész megjelenése is finomabb, filigránabb lett.

Külön említést érdemel az EKG és hozzá tartozó applikáció, amely révén a felhasználók nyomon követhetik szívük egészségét, de főként az idősebb korosztálynak és az aktívan sportolóknak adott esetben hasznos lehet az a beépített gyorsulásmérőn és giroszkópon alapuló funkció is, amellyel az okosóra a nagyobb eséseket figyeli. Amennyiben az Apple Watch nagyobb esést érzékel, figyelmeztetést küld a felhasználónak, aki ezt elvetheti vagy a mentők értesítésére használhatja. Amennyiben azonban nem reagál a figyelmeztetésre 60 másodpercen belül, és a készülék semmilyen mozgást nem érzékel ez idő alatt, úgy jelzést küldhet a segélyhívónak.

Bemutatták az iPhone XS-t és iPhone XS Max-ot is. A XS-t egy 5,9 hüvelykes, 2436*1125 pixeles OLED kijelzővel látták el, míg a másik készülék a maga 6,5 hüvelykes, 2688*1224 pixel felbontású kijelzőjével „rekord nagyságúnak” számít az Apple okostelefonjai esetében. A kijelzők terén újdonság még a korábbiaknál erősebb üveg, egyébiránt pedig a készülékek az IP68-as szabványok szerint víz- és porállók, és space gray, arany, továbbá fehér-világosszürke színben is elérhetőek lesznek.

Az új készülékeket dupla lencsés, 12 megapixeles hátlapi kamerával látták el, az objektívek pedig f/1.8-as, illetve f/2.4-es rekesszel működnek. Ujjlenyomat-olvasót nem találunk ezeken a készülékeken sem, az azonosításra továbbra is a Face ID szolgál.

Ugyancsak a jelentősebb újítások közé sorolható a speciális, 7 nanométeres gyártástechnológiával készített, hatmagos processzor, amely a tavaly bemutatott modellekhez képest mintegy 50 százalékkal nagyobb teljesítményt tesz lehetővé, s emellett némileg javult az akksi kapacitása is.

Az újonnan bemutatott két okostelefon ára is kiderült: a XS Max 512 GB-os változata 578 ezer, míg a XS 512 GB-os változata 538 ezer forintnak megfelelő áron lesz elérhető, de a XS 64 GB-os verziója az előbbieknél „olcsóbban”, 400 ezer forintnak megfelelő összegért is beszerezhető lesz. Ennél nagyjából 40 ezer forinttal lesz drágább a legolcsóbb XS Max.

Egy harmadik készüléket, az előbbieknél számottevően olcsóbb iPhone XR-t is bemutatták, de természetesen itt némi kompromisszummal is számolnia kell a vásárlóknak, hiszen a 6,1 hüvelykes, 1792*828 pixeles kijelző nem OLED, hanem LCD, továbbá a váza nem acél, hanem alumínium, s így feltehetőleg némileg rosszabbul bírja majd a gyűrődést. A víz- és porállósága is csupán az IP67-es szabványoknak felel meg. Jó hír lehet viszont, hogy a XR hat színben érkezik, szemben a fenti két készülék kissé „szegényesebb” színválasztékával. A 64 GB-os változat a XR esetében már 300 ezer forintnak megfelelő összegért elérhető.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen