Nemzetközi

Biztosítaná a szabad elvonulást Kelet-Gútából a militánsok számára az orosz parancsnokság

A szíriai orosz békéltető központ felszólította az ellenzéki fegyvereseket, hogy engedjék távozni a civileket az általuk ellenőrzött kelet-gútai területről, vagy ők maguk távozzanak onnan.

Ezt a központ keddre virradóra kiadott közleményében hozta nyilvánosságra. Az orosz parancsnokság felszólította a kelet-gútai fegyveres csoportok vezetőit, hogy szavatolják a békés lakosság távozását és a humanitárius segély Kelet-Gútába való bejutását. Ellenkező esetben, ha erre nem hajlandók, a központ kész biztosítani a fegyveresek és családtagjaik szabad elvonulását.

Az orosz központ szavatolja azoknak a militánsoknak a sértetlenségét, akik úgy döntenek, hogy a személyes fegyvereikkel és a családjukkal távoznak. Az elvonulóknak a parancsnokság elszállítást és az útvonal biztosítását ígérte.

Vlagyimir Zolotuhin vezérőrnagy, a békéltető központ szóvivője kedden közölte, hogy hétfőn Kelet-Gútából az aznapi humanitárius tűzszünet alatt 13 polgári lakos, köztük öt gyerek távozott. A damaszkuszi elővárosi területre bejutott egy 45 teherautóból és egy tábori kórházból álló humanitárius konvoj is, amely 247 tonna élelmiszert és gyógyszert szállított. A tábornok szerint a következő szállítmány csütörtökön indul majd Kelet-Gútába.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden inszinuációnak és alaptalannak nevezte azokat az állításokat, amelyek szerint a Damaszkuszhoz hű erők vegyi fegyvert vetettek be szíriai városokban. Peszkov a jelentések független, nemzetközi szakértői kivizsgálását sürgette. Hangsúlyozta, hogy Oroszország elfogadhatatlannak tartja az efféle eszközök bevetését, Szíria vegyifegyver-készleteit pedig, mint emlékeztetett, nemzetközi ellenőrzés mellett megsemmisítették.

Forrás: MTI

Szíriai felkelők Biztosítaná a szabad elvonulást Kelet-Gútából a militánsok számára az orosz parancsnokság (Forrás: wikimedia.org / Qasioun News Agency)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen