hirdetés
Életmód

Divatos kávé, vagy inkább megtakarítás?

A fenti kérdés egy friss felmérés szerint időről-időre felütheti a fejét az amerikai fiatalok gondolatai között – akik aztán többnyire végül a flancos kávé mellett határoznak a megtakarítás helyett.
Kávé Bár a kávét említik példának, más is akad, amiért a kelleténél talán többet fizethetünk... (Forrás: spoonwest.com)
hirdetés

Az amerikai fiatalok inkább a kávét választják...

Az Acorns nevű mikrobefektetési alkalmazás friss felmérése érdekes dologra mutatott rá: a 18-23 éves fiatalok nagy része előbb költ a divatos, de nem éppen olcsó kávékra, mintsem megtakarításra. A USA Today cikkében ismertetett tanulmány szerint az ilyen korú fiatalok 45, míg a 24-35 éveseknek is csak 35 százaléka adná fel a – például – Starbucks kávéját annak érdekében, hogy így megtakarítson a nyugdíjas évekre.

A SurveyMonkey nevű oldalon keresztül, 1900 fiatal bevonásával készült felmérés szerint ráadásul az amerikai fiatalok nehezen értik meg, illetve kezelik a pénzügyeiket – a 24-35 éves fiataloknak közel fele például úgy véli, hogy az iskolában nem készítették fel őket eléggé arra, hogy hogyan kellene okosan beosztaniuk a pénzüket.

Eközben a 24-35 éves fiatalok 41 százaléka már amiatt aggódik, hogy 65 éves kora előtt nem tud majd nyugdíjba menni, mivel ezt az anyagi helyzete becslése szerint nem teszi majd lehetővé.

Ez a félelmük egyébként nem is alaptalan Jacob Funk Kirkegaard, a Peterson Institute for International Economics nevű kutatócsoport egy vezető szakértője szerint – sőt, szerinte a fiataloknak egyre inkább a 70-72 éves korra, és nem pedig a 65 éves korra kellene gondolniuk, ami a nyugdíja vonulást illeti.

Idős férfiSokan attól tartanak, hogy idősebb korukban is dolgozniuk kell (Forrás: wisdump.com)

Elmondása szerint sokaknak „drámai módon” meg kell majd változtatniuk a pénzügyi szokásaikon, hogy a nyugdíjas éveikre spóroljanak – ennek azonban gátat szab az, hogy egyrészt alacsony érdeklődést mutatnak az emberek, másrészt pedig a gazdasági növekedés is véget érhet a jövőben.

Mi a helyzet Magyarországon?

Ahogyan arról már írtunk, a K&H Biztosító éves reprezentatív felmérése szerint bár a magyarok közel négyötöde a jelenleginél rosszabb vagy sokkal rosszabb életszínvonalra számít az aktív évek után, sokan így sem takarékoskodnak nyugdíjcélra.

A magyarok mindössze 22 százaléka rendelkezik nyugdíjcélú megtakarítással, és bár a harmincas éveikben járók a leginkább borúlátók, ennek a korosztálynak több mint a fele, a negyveneseknek alig a fele, míg az ötvenes korosztály 38 százaléka nem kezdett még hozzá a nyugdíjcélú megtakarításhoz.

A nyugdíjrendszer összeomlására a harmincas korosztály 78 százaléka számít, a negyveneseknél ez az arány 70, míg az ötvenes korosztályban 41 százalék. 

Idős nőA magyarok 69 százaléka gondolja úgy, hogy nyugdíj mellett is dolgozni fog (Forrás: thetimes.co.uk)

Mennyit számít az a napi egy latte?

A USA Today egy videón szemléltette, hogy valójában mennyit is számít az a nap mint nap meghozott döntés, hogy az amerikai fiatalok rendszerint a kávéjukat választják a megtakarítás helyett.

Eszerint azzal, ha naponta csak 5 dollárt (~ 1 400 forint) megspórolnak a kedvenc koffeines italukon (ennyibe kerül egy-egy adag különlegesebb ízesítésű kávé, bár a népszerű „Pumpkin Spice Latte” ennél drágább), azzal az alábbi dolgokra elegendő pénzt gyűjthetnek össze:

  • Egy üveg pezsgő (10 nap alatt),
  • 100 dollár adomány egy jótékony szervezetnek (kb. 1 hónap alatt),
  • Egy új Apple iPhone7+ (kb. 8 hónap alatt),
  • Akár 46 ezer dollár (~ 13 millió forint) megtakarítás, úgynevezett 401(k) számlás megtakarítás mellett (utóbbit leginkább a Magyarországon elérhető nyugdíj-előtakarékossági számlához hasonlíthatjuk), (kb. 10 év alatt).

Felmerülhet azonban a kérdés, hogy valóban az a napi 5 dolláros kávé-e az oka annak, hogy anyagi problémákkal kell szembe nézniük a fiataloknak? Természetesen, elsősorban nem ez az oka – bár, ahogyan azt láttuk, a kis megtakarítások is jelentős összegekké „duzzadhatnak”.

KávéNéha elég lenne csak kicsit tenni azért, hogy kevesebbet költsünk - A kávés példánál maradva, azt akár otthon is megfőzhetjük (Forrás: ichirotran.blogspot.com)

Elsősorban az előre nem látható és az életünket számos területen befolyásoló tényezők jelenthetnek problémát, amilyenek például

  • a válás,
  • a munkahely elvesztése vagy
  • a betegségek.

Az ilyen esetekben azonban igazán nagy segítséget jelenthetne, ha korábban a napi 5 dolláros kávé árából inkább a hasonló esetekre takarítanának meg az emberek.

Néha ráadásul kézenfekvő a megoldás arra, hogy hogyan helyettesíthetnénk az egyébként „drága” szokásainkat olyasmivel, ami kevesebb pénzbe kerül – a videó a kávés példánál maradva például megemlíti, hogy otthon mindössze 8 centből elkészíthetjük magunknak a kávét.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen