Sport

Elbúcsúztatták a Mexikóba induló magyar olimpiai aranydelegációt

Mexikó budapesti rezidenciáján hétfőn este ünnepélyes fogadás keretében indították útjára a közép-amerikai országban ötven évvel ezelőtt tartott nyári olimpiai játékokon szereplő magyar sportolók aranydelegációját.
Ünnepséget tartottak a mexikói olimpia 50. évfordulója alkalmából a budapesti nagykövetség rezidenciáján A Mexikóban 1968-ban rendezett olimpia 50. évfordulója alkalmából tartott ünnepség a mexikói nagykövetség rezidenciáján 2018. október 8-án. Középen David Nájera nagykövet. MTI Fotó: Illyés Tibor

A szerdán hajnalban útra kelő küldöttség vezetője, Bodnár András a rendezvényen emlékeztetett arra, hogy 1998-ban Lemhényi Dezsőnek, a Mező Ferenc Sportközalapítvány egykori elnökének ötletére indítottak először magyar delegációt az 1948-as londoni ötkarikás játékok versenyeinek helyszínére. Hozzátette: 2002-ben Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság akkori elnöke Helsinkibe már több ország egykori sportolóit invitálta meg a hasonló évfordulós ünnepségre, és 2014-ben Tokióban is számos nemzet képviseltette magát az ötvenéves jubileumi rendezvényeken.

Ünnepséget tartottak a mexikói olimpia 50. évfordulója alkalmából a budapesti nagykövetség rezidenciájánTörök Ferenc olimpiai bajnok öttusázó, Bodnár András olimpiai bajnok vízilabdázó és David Nájera mexikói nagykövet (b-j) a Mexikóban 1968-ban rendezett olimpia 50. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen a nagykövetség rezidenciáján 2018. október 8-án. MTI Fotó: Illyés Tibor

A MOB Mező Ferenc Sportbizottságának elnöki tisztét jelenleg betöltő Bodnár András kiemelte: 1968-ban Mexikóban a magyar olimpiai csapat 15 sportágban 167 sportolóval vett részt a játékokon, s 10 arany-, 10 ezüst- és 12 bronzérmet nyerve az előkelő negyedik helyen végzett az éremtáblázaton.

A sportvezető arról is beszélt, hogy a Mexikóban pénteken kezdődő ötvenéves jubileumi ünnepségsorozatra 22 olyan egykori magyar sportoló utazik ki, aki érmet nyert ötven évvel ezelőtt, köztük öt akkori olimpiai bajnok, Hesz Mihály, Tatai Tibor, Básti István, Szalay Miklós és Török Ferenc.

David Nájera, Mexikó budapesti nagykövete köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy Mexikó 1968-ban fejlődő országként sok nehézséget leküzdve is igen sikeres olimpiát tudott rendezni.

Ünnepséget tartottak a mexikói olimpia 50. évfordulója alkalmából a budapesti nagykövetség rezidenciájánSárkovictsné Dömölky Lídia olimpiai bajnok tőrvívónő, Bóbis Ildikó olimpiai ezüstérmes tőröző és Rejtő Ildikó olimpiai bajnok tőröző (b-j) a Mexikóban 1968-ban rendezett olimpia 50. évfordulója alkalmából a mexikói nagykövetség rezidenciáján tartott ünnepségen 2018. október 8-án. MTI Fotó: Illyés Tibor

"A mexikói polgároknak hatalmas büszkeség, hogy ötven év elteltével újra fogadhatja Önöket, akik sportteljesítményükkel és eredményeikkel egykor és ma is sok fiatalnak a példaképei"

- fogalmazott a nagykövet.

Forrás: MTIHa érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen