Időjárás

Felhős, borult lesz az ég pénteken

Pénteken erősen felhős, illetve borult lesz az ég, és esőre, havas esőre, hóra is számítani lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 8 és 13, de az ország északnyugati, nyugati felén csak 1 és 7 Celsius-fok között alakul.
Havazás A reggeli órákban délnyugaton havaseső, havazás is várható (Forrás: pexels.com)

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzése szerint ma erősen felhős, illetve borult lesz az ég, szakadozottabb délkeleten lehet a felhőzet. A nap első felében északnyugaton és északon, késő délutántól pedig délkeleten is egyre többfelé várható csapadék. Kezdetben csak a magasabban fekvő helyeken várható havas eső, hó, majd a Nyugat-Dunántúlon késő délutántól már a síkvidékeken is havazhat. A Dél-Alföldön néhol zivatar is kialakulhat.

A legmagasabb nappali hőmérséklet a kora délutáni órákban az ország északnyugati, nyugati felén 1 és 7, máshol 8 és 13 Celsius-fok között alakul. Késő estére 1 és 9, szombat hajnalra pedig -1 és +4 fok közé hűl le a levegő, de a Tiszántúlon ekkor 5-7 fok is lehet.

Az OMSZ orvosmeteorológiai előrejelzése szerint a térségünk felett található hullámzó frontálzóna miatt a hideg- és melegfrontra érzékenyek szervezetét egyaránt megterheli az időjárás, így sokan tapasztalhatnak fejfájást, koncentrációs zavart, illetve vérnyomás-ingadozást. Mivel a megnövekedő reakcióidő közvetett módon hozzájárulhat a balesetek kialakulásához, a közlekedésben résztvevőktől fokozott óvatosság szükséges.

A meteorológiai szolgálat figyelmeztető előrejelzése szerint éjfélig folytatódik a csapadékos idő, a Dunántúlon – a délkeleti harmadának kivételével – egyre inkább havasesővel, délutántól havazással. Estétől az északi országrészben is ugyanerre lehet számítani.

A reggeli órákban délnyugaton havaseső, havazás is várható, és főként Zala megye térségében a síkvidéken átmeneti hóréteg is kialakulhat. Péntek éjfélig 5 centimétert elérő vizes, tapadó hóréteg kialakulására a Dunántúl hegyvidéki, illetve az Északi-középhegység magasabban fekvő részein, továbbá a Dunántúl délnyugati területein síkvidéken van nagyobb esély.

Este délen, délkeleten néhol villámtevékenység is kialakulhat.

Az OMSZ elsőfokú, sárga figyelmeztetést adott ki a mai napra eső miatt Zala megye, havazás miatt pedig Somogy megye és Veszprém megye területére.

HavazásHavazás miatt kiadott figyelmeztetés péntekre (Forrás: met.hu)

Eső miatt kiadott figyelmeztetésEső miatt kiadott figyelmeztetés a pénteki napra (Forrás: met.hu)

 Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Akár 15 fok is lehet a hétvégén

Akár 15 fok is lehet a hétvégénJanuár utolsó napjaiban is nagyrészt felhős idő vár ránk

Január utolsó napjaiban is nagyrészt felhős idő vár ránkEgyre többen önkénteskednek

Egyre többen önkénteskednekA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen