Tech

Futurisztikus buborék-járműveket álmodott meg az Oiio

Sci-fibe illő ötlettel állt elő az Oiio nevű építészeti vállalat, amely egészen újszerűen képzeli el Los Angeles jövőbeli közlekedését. A buborékra hasonlító, nem túl méretes eszközök képesek volnának kerekeken gurulni is, de akár fel is „mászhatnának” az épületekre egy függőlegesen működő váz és motor segítségével. Mindezt pedig a mesterséges intelligenciával történő vezérlés tenné még „modernebbé”.
Los Angeles-i buborékjármű Az Oiio buborékjárművekkel javítaná Los Angeles kaotikus közlekedését (Forrás: dezeen.com)

Az Oto névre keresztelt „buborékjármű” koncepcióját a 2017-es Automobility Designer/Developer Challenge-re (~ Automobilitási Tervező-Fejlesztő Verseny) alkották meg, amelyet az idei Los Angelesi Auto Show keretében hirdettek meg. A felhívásban arra kérték a résztvevőket, hogy a rossz közlekedéséről híres város számára egy lehetséges jövőbeli közlekedési módot „álmodjanak meg”.

Az Oiio megfigyelése az volt, hogy az emberek jelenleg olyan magánjárműveket használnak, amelyekben van egy motor, egy kabin és valamilyen váz is, ezeket az elemeket viszont nem lehet külön-külön használni.

„A saját tulajdonú autó legnagyobb hátránya, hogy túl sok erőforrást használ fel, túl csekély eredménnyel. Amikor egy vagy két ember ül autóba, a motort, és két ülőhelyet használnak ki sikeresen, a fennmaradó ülőhelyeket és a váz egy részét azonban „elpazarolják” az adott közlekedési szakaszban” – vélekedik a New York-i építészeti stúdió.

Az Oiio ellenben olyan autót javasolt, amelyet szét lehetne választani három különböző elemére, és amelynek alját – vagyis lényegében a motorját – az emberek szükség esetén akár meg is oszthatnák, valamennyire ahhoz hasonlóan, mint amikor taxit használnak. Így elég lenne, ha csak a kabinjuk csatlakozna a jármű többi részéhez.

A vállalat által elképzelt átlátszó „buborékot” egy kerekekkel ellátott, motorral is felszerelt aljra lehetne csatlakoztatni szükség esetén. Úgy vélik, a jövőben a Los Angeles-i emberek számára akár az is elegendő volna, ha egy kabint birtokolnának, és azt a mesterséges intelligencián alapuló központilag irányított közlekedés segítségével csatlakoztathatnák a jármű további részéhez.

A „buborékjárművek” nem kizárólag vízszintesen szállíthatnák az utasaikat, de akár a többszintes épületekre is feljuthatnának a segítségükkel az utazók. Az Oiio szerint az automobilitás és az építészet összehangolásával hatékonyabb és kevésbé pazarló közlekedést lehetne megteremteni a nagyvárosban.

Az persze erősen kérdéses, hogy valaha is megjelennek-e hasonló járművek Los Angelesben, de az elképzelés mindenképpen elég érdekes.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen