Sport

Gyarmati Panka is megszólalt Swaney olimpiai szereplésével kapcsolatosan

Az elmúlt napokban sok szó esett a magyar színekben induló Swaney Elizabeth szabadstílusú síző téli olimpiai szerepléséről, miután a versenyző lényegében egyetlen trükk bemutatása nélkül csúszott végig a félcsőben. Ennek következtében az első futamban csak azok kerültek mögé, akik estek, később azonban még ők is megelőzték. Nemrég Gyarmati Panka kiváló magyar snowboardos is megosztotta gondolatait a kialakult helyzettel kapcsolatosan.
Swaney Elizabeth Marian A magyar színekben induló Swaney Elizabeth Marian a női síakrobaták félcső versenyszámának selejtezőjében a phjongcshangi téli olimpián a Phoenix Havas Parkban 2018. február 19-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Gyarmati Panka snowboardos Facebook-oldalán jegyezte le gondolatait Swaney Elizabeth szabadstílusú síző téli olimpiai szerepléséről, ami „számára is elgondolkodtató” volt.

Mindenek előtt azt fogalmazta meg, meglepte őt Elisabeth indulásának a híre, hiszen – noha „pici a téli extrémsport világ” – őt ekkor nem is ismerte. Némi utánajárást követően pedig újabb meglepetés érte, ugyanis több, hobbiszinten freestyle síelő barátnőjétől már évekkel ezelőtt is „többet látott".

„Sosem fordult meg a fejükben, hogy megpróbálják az olimpiát, reálisan merték fel a helyzetet, nem gondolták, hogy ki tudnának állni a világ legjobbjai ellen” – tette hozzá a snowboardos.

A magyar színekben induló versenyzővel kapcsolatosan pedig úgy vélekedett, ő nemcsak önmagát, de a sportágat és hazánkat is kellemetlen helyzetbe hozta – utóbbit annak ellenére, hogy „egy szót sem beszél magyarul”.

„Nem szeretném támadni, hiszen úgy gondolom, egyrészt ő megkapta azt a támogatást, amit anno a többiek nem, ő volt az, akit a szövetség kiválasztott, segítettek, hittek benne. ő csupán nem gondolta át, de legalább megpróbálta, neki sikerült, és talán még példát is tud mutatni, hogy semmi sem lehetetlen” – tette hozzá.

Megjegyezte, a Szocsira való kvalifikáció során több olyan szabadstílusú síző fiúval is utazott együtt, akik ugyan nagyon keményen dolgoztak, az összes versenyen részt vettek, és büszkén képviselték volna a hazájukat, mégis lecsúsztak a versenyről, amit követően támogatás hiányában abba is hagyták a versenyzést.

„Sokaknak álma az olimpia. Az út azonban végeláthatatlan edzésekkel, csalódásokkal, sérülésekkel és könnyekkel tarkított. Négy éve egy hellyel maradtam le az olimpiáról. Idén a sípcsont-törésem miatt, kvalifikációs versenyek kihagyása miatt nem jutottam ki. Ezzel nem vagyok egyedül. A svájci, utolsó kvalifikációs verseny lefújását követően sok csalódott arcot, könnyes szemeket láttam. Ez az a dolog, ami arra is rávett, hogy picit hangot adjak gondolataimnak, érzéseimnek. Az egyik éremesélyesnek térdsérülése miatt ugyancsak ki kellett hagynia versenyeket, és bar az utolsó világkupát megnyerte, még így sem szerzett kvótát” – fogalmazta meg Gyarmati Panka, miért is osztotta meg gondolatait.

Elmondása szerint több jó teljesítményű síelő azért nem juthatott ki, mert ők kvótát kaptak, bennük pedig „egy világ dőlt össze”.

A Swaney Elizabeth körül kialakult helyzet Gyarmati Panka meglátása szerint „jó tanulópénz” lehet a szervezők számára is, és úgy véli, négy év múlva, miután a kvalifikációt „megregulázták”, talán egy még színvonalasabb versenyt láthatunk majd.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen