Tech

Jótékony célokat szolgál egy levegőből vizet kivonó gép

Eredetileg a hadseregnek tervezték azt a gépet, amely a levegőből képes kivonni a vizet, és amely újabban humanitárius missziókban segít a katasztrófák és szegénység sújtotta területek ivóvíz-ellátásának biztosításában.
Water-gen Jótékony célokat szolgál egy levegőből vizet kivonó gép (Forrás: timesofisrael.com)

A Water-gen nevű vállalatot 2009-ben alapította Arye Kohavi, aki ekkor az izraeli védelmi erőknél szolgált, és megfigyelte, hogy sok katona a frontvonalon viszonylag hamar kifogy a vízből, amikor a szállítmányokat elpusztítják.

A levegőből vizet „kiszűrő” gépet így eredetileg a konfliktuszóna ivóvízhiányának orvoslására tervezte meg, majd a honvédelemhez köthető vásárlóknak adta el. Újabban azonban a vállalat civil szervezetekkel és katonai katasztrófavédelmi egységekkel is együttműködik, hogy biztonságos ivóvizet biztosítson ott, ahol az egyébként – a természeti katasztrófák vagy a szegénység miatt – nem áll rendelkezésre.

„Üzleti vállalat vagyunk, de humanitárius víziónk van. A 21. században egyetlen társadalomnak sincs oka arra, hogy vízhiányban szenvedjen” – mondta a Dezeen portálnak Maxim Pasik, a vállalat vezérigazgatója.

A Water-gen készülék mindössze áramot igényel ahhoz, hogy biztonságos, tiszta és hideg ivóvízzel lássa el az embereket, és az egyes gépek lényegében bárhol képesek ezt megtenni, ahol a hőmérséklet meghaladja a 7 Celsius-fokot, a levegő relatív páratartalma pedig a 30 százalékot.

A szabadalmazott, Genius nevű vízgenerátora a vállalat állítása szerint a leghatékonyabban működő ilyen modell, és egyes modulok képesek akár 6 ezer liter ivóvizet is előállítani, ami elegendő a kórházak, iskolák, vagy akár teljes falvak vízellátására is. A moduláris egységeket össze is lehet kapcsolni, amelyek így „vízelőállító-farmokká” válhatnak, és eleget tehetnek a változó vízigény kielégítésének is. Több modult járműre szerelt ládába lehet helyezni, ilyen esetben pedig a víz szállítása sem jelent problémát.

A Water-gent ebben az évben az Irma és a Harvey hurrikánok után is bevetették az Egyesült Államokban, de Indiában is volt már egy olyan egy hónapos program, amelynek során napi 2 ezer embernek vittek ingyen vizet.

A vállalat terve, hogy a későbbiekben napenergiával működtetett „vízfarmokat” hozzon létre, és így még elérhetőbb áron lehessen fenntartani a gépeket, még a félreesőbb területeken is. A tervek szerint Indiában, Észak-Amerikában, Brazíliában, Mexikóban Ausztráliában, Vietnamban, Thaiföldön, több afrikai országban, illetve Kínában is indulnak projektek.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen