Nemzetközi

Kim Dzsongun húga ellátogat a téli olimpiára

Kim Dzsongun befolyásos húga várhatóan ellátogat a Dél-Koreában megrendezésre kerülő téli olimpia megnyitóünnepségére – közölték miniszterek Szöulban.

Észak- és Dél-Korea az olimpia megnyitó ceremóniáján közös zászló alatt vonul majd, Észak-Korea részvételét a sporteseményen többen a kétoldalú kapcsolatok enyhüléseként értékelik. Szakértők azonban arra figyelmeztetnek, Észak-Korea nukleáris ambícióira mindez aligha lesz hatással. Az Egyesült Államok szerint Észak-Korea propagandacélokra használhatja az olimpiát, Mike Pence amerikai alelnök pedig jelen lesz a megnyitóünnepségen, hogy mindezt ellensúlyozza.

A 280 fős észak-koreai delegáció – amelyet az észak-koreai sportminiszter vezet – nagy része szerdán megérkezett Dél-Korea területére. A Yonhap hírügynökség szerint helyi idő szerint 9 óra 28 perckor, a nyugati határon keresztül érkezett meg a csapat. A közös koreai női jégkorongozó csapatban 12 észak-koreai játékos is pályára léphet, emellett tíz észak-koreai sportoló is indul a versenyeken.

Kim Jodzsong Kim Dzsongil korábbi észak-koreai vezető lánya, aki feltehetőleg 1987-ben született. Állítólag igen közel áll bátyjához, Kim Dzsongunhoz, aki megközelítőleg négy évvel idősebb nála. Mindketten Svájcban, Bern városában éltek és tanultak, egyazon időben.

Az észak-koreai vezető húga egy magas rangú párttisztviselő, Choe Ryong-hae fiának a felesége. A nő továbbra is szerepel az Egyesült Államok „feketelistáján” azon személyek között, akik feltehetőleg emberi jogi visszaélésekért felelősek Észak-Koreában.

Nemrég bejelentették azt is, hogy egy magas rangú észak-koreai tisztviselő, Kim Jongnam is Dél-Koreába látogat a téli olimpia alkalmával.

Phjongcshang 2018 A phjongcshangi Alpensia Síugró Központ az olimpiai ötkarikával az előtérben 2018. február 2-án. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen