Tech

Komoly biztonsági résre figyeltek fel az Intel processzoroknál

Komoly biztonsági hibára lettek figyelmesek az elmúlt tíz évben gyártott Intel processzoroknál, amelyet napokon belül javítani fognak – írja az InfoRádió. Egy másik biztonsági rés az AMD és az ARM chipjeit is érinti.
Intel chip A kép illusztráció (Forrás: abc.net.au)

A szinte minden, az elmúlt tíz évben gyártott Intel processzort érintő biztonsági résen keresztül a számítógépen tárolt személyes adatokhoz is hozzáférhet egy harmadik személy – mondta az InfoRádiónak Kertész Zoltán, a Kürt adatmentési üzletág vezetője. Ismertetése szerint így akár teljesen átveheti az uralmat a gép fölött egy kártékony kód, és olyan információkhoz is hozzáférhet, amelyek addig rejtve tudtak maradni.

Kertész Zoltán megjegyezte, hogy a felhasználók is tehetnek azért, hogy a számítógép processzora biztonságosabb legyen. Mivel az Intel együttműködik az alaplapok, operációs rendszerek gyártóival, az újabb frissítésekkel a gépek biztonságosabbá tehetőek – de ezek eközben lassítják is, mintegy 30 százalékkal, az eszköz kapacitását. A felhasználók a processzor-gyártó cégek honlapján ellenőrizhetik, hogy szükségük van-e a védelem erősítésére, illetve a szoftver frissítésére.

Később kiberbiztonsági szakértők két olyan biztonsági rés meglétét is felfedték, amelyek lehetővé teszik, hogy az Intel, az AMD vagy az ARM processzorgyártó cégek chipjeit tartalmazó számítástechnikai eszközökről is érzékeny információkat tulajdonítsanak el. Az Intel és ARM vezetői szerint nem konstrukciós hibáról van szó, a felhasználók egy javítás letöltésével, illetve az operációs rendszer frissítésével kijavíthatják a hibát.

A hibákat a Google Project Zero szakemberei több ország tudományos és ipari kutatóival együttműködésben tárták fel. Az InfoRádió szerint a Meltdown nevű biztonsági rés az Intel áramköreiben található, és lehetővé teszi, hogy a felhasználók által futtatott alkalmazások és a gép memóriája közötti „válaszfal” megkerülésével a hackerek a számítógép memóriájában kutathassanak, s adott esetben jelszavakat tulajdonítsanak el. A másik, Spectre nevű rés az Intel, az AMD és az ARM integrált áramköreiben is megvan, és azt teszi lehetővé a hackerek számára, hogy az egyébként hibátlan alkalmazások titkos információkat adjanak ki.

A szakemberek szerint az Apple-nél és a Microsoftnál már elkészültek a Meltdown elleni védelemhez szükséges javítások az asztali számítógépekhez.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen