hirdetés
Külföld

Mexikói elnök: nem fizetünk a falért

Mexikó egy fillért sem hajlandó áldozni a falra, amit Trump tervei szerint a déli határra építenének – jelentette ki Enrique Pena Nieto mexikói elnök a megválasztott amerikai elnök sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagálva

„Nyilvánvaló, hogy a falról vannak nézeteltéréseink az Egyesült Államok következő kormányával, amit természetesen Mexikó nem fog kifizetni” - mondta Nieto egy mexikói követségi vezetőkkel folytatott eszmecsere után.
Sok a bevándorló Mexikóból Sok a bevándorló Mexikóból (Forrás: passport.blog.hu)
hirdetés

Donald Trump szerdán azt mondta: a falat mindenképp megépítik és a költségeket – melyeket tízmilliárd dollárra becsülnek – előbb-utóbb megtérítik nekik. Nieto is támogatja a határ megerősítését, de a falat túlzásnak tartja. Szerinte az USA is felelős a bevándorlásért és semmit sem tesz a Mexikóba érkező fegyverszállítmányok ellen.

Arról is beszélt, hogy az amerikai vállalatok egy része Mexikóba költözik a költségek miatt. Trump vámot vetne ki a külföldre települt amerikai vállalatok hazaimportált termékeire, valahogy a maradásra és az otthoni munkahelyteremtésre biztatná őket.

Nieto védelmébe vette a hazai és külföldi beruházásokat, igyekszik országát vonzóvá tenni a közép-amerikai befektetőknek. Szerinte garantálni kell a tőke szabad áramlását a térségben, amit semmilyen eszközzel nem szabad fenyegetni.

A január 20-án beiktatásra kerülő Donald Trump korábban kijelentette: újratárgyalná vagy akár fel is mondaná az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezményt (NAFTA), amit Nieto éppen a térség legnagyobb erősségének nevezett.

Tény, hogy Mexikó gazdaságilag nagyon függ az Egyesült Államoktól, hiszen exportjának 80 százaléka arra irányul. Az elnök megígérte, hogy próbálja elmélyíteni az észak-amerikai szabadkereskedelmi megállapodást.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Tízezrek tüntettek Londonban az újabb népszavazásért

Tízezrek tüntettek Londonban az újabb népszavazásérthirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen