Tech

Mintegy 230 kilogramm szállítmány cipelésére alkalmas drónt mutatott be a Boeing

A Boeing egy olyan új elektromos meghajtású drón prototípusát mutatta be, amelyet a tervek szerint arra használnak, hogy az autonóm teherszállító járműveket teszteljék és fejlesszék. A múlt héten zárult Las Vegas-i CES-en bemutatott drón akár 226 kilogramm szállítmányt is képes egyik helyről a másikra mozgatni.
Boeing drón Boeing drón (Forrás: YouTube / Boeing)

A prototípust egy környezetbarát elektromos hajtóműrendszer működteti, valamint nyolc, eltérő irányban forgó légcsavar segítségével emelkedik a levegőbe, amelyek akár függőleges repülést is lehetővé tesznek. A drón maga egyébként 339 kilogrammot nyom, 4,57 méter hosszú, 1,22 méter magas és 5,49 méter széles.

A projektet a Boeing HorizonX vezette; ez a vállalat egy olyan alszervezete, amelyet a „forradalmi ötleteket” nyújtó startupok felkutatására hoztak létre.

A Boeing Research & Technology technikusaival és mérnökeivel együttműködve alig három hónap alatt tervezték meg és fejlesztették ki a függőleges fel- és leszállásra alkalmas gépet. A drón első sikeres kísérleti repüléseit már teljesítették is a csoport Missouriban lévő egy létesítményének területén.

„Ez a teherszállító légi jármű egy újabb fontos lépést jelent a Boeing eVTOL stratégiánkat illetően. Lehetőségünk van valóban megváltoztatni a légi közlekedést és szállítmányozást, és úgy tekintünk majd vissza a mai napra, mint egy jelentős lépésre ezen az úton” – közölte Greg Hyslop, a Boeing vezető technológiai tisztviselője.

A Boeing megjegyezte azt is, hogy a prototípus kiegészíti egy hasonló, függőleges fel- és leszállásra képes, tavaly év végén tesztelt személyszállító légi járművüket.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen